Annons

”Stärk pensionen med en ny gynnad sparform”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiker har i flera år attackerat det långsiktiga pensionssparandet vilket gör att allt färre sparar långsiktigt. I dag presenterar vi ett helt nytt politiskt förslag – allemanspension – som underlättar för eget pensionssparande, skriver Frans Lindelöw och Mattias Munter från pensionsbolaget Skandia.

Under strecket
Publicerad

Frans Lindelöw och Mattias Munter.

Foto: Skandia

Det svenska pensionssystemet är finansiellt stabilt med en bred politisk förankring. I många år har vi befunnit oss i toppen av de internationella rankningarna. Andra länder har blickat mot oss för att få inspiration om hur ett hållbart och finansiellt stabilt pensionssystem kan se ut. Men i dag är pensionssystemet under hård press. Sveriges föredöme har reducerats i takt med att våra politiker inte hanterat viktiga utmaningar i tillräckligt god tid:

  • Den ökande medellivslängden. Att allt fler blir äldre i vårt land är positivt i grunden. Men det innebär också fler friska år med pension som inkomst. Allt fler kommer att behöva arbeta längre upp i åldrarna för att få en rimlig pension.
  • Det sena arbetsmarknadsinträdet. Sverige har bland de högsta examensåldrarna bland akademiker i hela OECD, närmare 30 år. Det påverkar pensionerna betydligt mer än vad vi tidigare trott. Fler unga behöver komma ut tidigare på arbetsmarknaden än i dag för att kunna få en bra pension.
  • Ouppfyllda förväntningar. Varannan svensk förväntar sig att få en pension som motsvarar 75–80 procent av sin slutlön. I själva verket kommer de flesta i stället få en pension på mellan 60 och 70 procent. En sjuksköterska född 1990 som tar ut examen vid 28 års ålder och vill gå i pension vid 69 års ålder behöver till exempel själv spara mer än 2 000 kronor i månaden för att nå en pension som motsvarar 80 procent av slutlönen.
Annons
Annons
Annons