Annons
X
Annons
X

Stark ledning för alliansen

Den borgerliga alliansen leder med nästan 10 procentenheter över de rödgröna, enligt SvD/Sifos mätning en vecka före valet. Socialdemokraterna ligger kvar på en historiskt låg nivå samtidigt som Miljöpartiet också tappar stöd. Även Centern backar, medan Kristdemokraterna har en säker uppgång.

Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.
Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.

Med sju dagar kvar till valdagen är uppförsbacken brant för de rödgröna. Tv-utfrågningarna av partiledarna har den här veckan inte kunnat bryta den negativa trenden. Snarare tvärtom.

Den borgerliga valvinden har tilltagit och försprånget är nu större än någonsin. Det är fjärde gången i rad som alliansen har en signifikant ledning.

Det är också andra mätningen i rad som de fyra borgerliga partierna får egen majoritet. Därför får inte Sverigedemokraterna någon vågmästarställning med sina 4,6 procent. Den parlamentariska oredan skulle utebli, men kan snabbt bli allvar om exempelvis Centern inte klarar fyraprocentsspärren. Dagens 4,8 procent betyder att man inte ligger signifikant över riksdagsspärren.

Annons
X

– Du får mig aldrig att säga att det är omöjligt för de rödgröna att vända på detta fram till valdagen. Jag har redan fått så mycket smisk för att jag 2007 sade att det var kört för alliansen när de rödgröna ledde med 19 procentenheter i opinionsmätningarna, säger professor Sören Holmberg, statsvetare i Göteborg, och förklarar:

– Jag hänvisade till historisk statistik, inte minst att sittande regeringar nästan aldrig går framåt. Men det har den här regeringen gjort, de har nu ett betydligt högre resultat än i valet 2006.

Alliansen leder nu med 51,7 mot 42 procent för de rödgröna. Det är en ökning av försprånget med nästan 2 procentenheter och det är framför allt bland kvinnorna som oppositionspartierna har tappat. Där leder de borgerliga med 52,8 procent mot de rödgrönas 43,9 procent. Så sent som under våren var läget det omvända.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Generellt brukar kvinnorna vara intresserade av välfärdsfrågorna, men de rödgröna har inte lyckats få valrörelsen att handla om välfärden. Man har tappat kvinnorna i storstäderna och genom att miljöfrågorna kommit bort har även Miljöpartiet tappat en del kvinnor på slutet, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

  Både V och MP ligger högre än det senaste valresultatet, medan Socialdemokraternas 28,7 procent innebär att partiet krympt med 6,3 procentenheter sedan katastrofvalet 2006. I de tre storstäderna är nu S nere på 21,2 procent och i Stockholms län ligger man på bara lite över 18 procent.

  Inte ens hälften av LO-medlemmarna röstar på S enligt dagens mätning. Bland LO-medlemmar är partiet nere på 46,2 procent. Det är en minskning med 10 procentenheter sedan förra valet, varav 6,3 procentenheter går rakt över blockgränsen.

  Sören Holmberg menar att regeringen har varit framgångsrik i att få ut budskapet att man klarat krisen samt att det går bättre för Sverige än i de flesta andra länder.

  – Sedan i maj och juni har man haft fokus på ekonomin, krishanteringen och olika typer av skatter och där tycker väljarna att alliansen är starkast. Jobben och sysselsättningen har också funnits med som vinnande frågor för regeringen samtidigt som de rödgröna inte fått fram klimatfrågan, välfärden, sjukförsäkringen och a-kassan. Det var annars frågor som grundlade det stora övertaget som de hade i början på mandatperioden.

  En ledning med 10 procentenheter motsvarar 580000 väljare, vilket i sin tur innebär att de rödgröna måste vinna knappt 300000 röster den sista veckan och alliansen förlora lika många om Mona Sahlin ska få tåga in i Rosenbad.

  Samtidigt finns det omkring 700000 osäkra väljare. Historiskt sett kommer ungefär hälften av dem inte att gå och rösta oavsett vad som händer. Men det finns ändå 350000 väljare att övertyga och locka till valurnorna nästa söndag.

  Annons
  Annons
  X

  Sifo har ställt frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Förändring från förra mätningen inom parantes.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X