Annons

Kristoffer Leandoer:Stark klimatthriller om vår moraliska närsynthet

N K Jemisin (f. 1972) är författare och psykolog.  
N K Jemisin (f. 1972) är författare och psykolog.   Foto: Laura Hanifin

I decenniets mest uppmärksammade verk inom fantasy och sf, romantrilogin ”Den söndrade jorden”, skildrar N K Jemisin en värld där återkommande våldsamma geologiska händelser har gjort hela mänskligheten till klimatflyktingar. 

Under strecket
Publicerad

En jordbävning börjar i den egna kroppen i form av yrsel, illamående närmast. Det är en rent privat upplevelse, inte utan existentiell dimension. Man känner sig kränkt och sviken av något man vill kunna ta för givet: marken under fötterna. Det är man själv som ska röra sig, inte den: subjekt och objekt byter plats. Varje år registreras miljontals plötsliga jordskalv, de flesta av dem utan märkbara konsekvenser, men med vissa intervaller inträffar rörelser i jordskorpan som tvingar människan att ompröva sitt förhållande till marken hon står på. 

Den 1 november 1755 skakas Lissabon av en jordbävning som lägger två tredjedelar av staden i ruiner och dödar 30 000 av dess invånare. Det är en jordbävning med filosofiska följdverkningar: den sätter punkt för upplysningserans optimistiska fas, Voltaire reagerar omedelbart med sin stora dikt om händelsen, 180 raders förtvivlad protest mot lidandet, där Voltaire som en eftertanke lade till en rad om hoppet. Ett par år senare kom hans stora uppgörelse i humoristisk form med världsordningen, ”Candide eller optimismen”, där Leibniz tes att allt är bra i den bästa av världar systematiskt dissekeras och hånas. Allt sker inte till det bästa, tillvaron är grym och ogästvänlig, ingen välvillig fadersgestalt håller sin hand över oss
– det bästa vi kan göra är att hitta en tillfällig fristad och nöja oss därmed. 

Annons
Annons
Annons