Annons

”Stark föräldrarätt medför stora problem”

Åsa Lindhagen (MP).
Åsa Lindhagen (MP). Foto: Ali Lorestain/TT

Efter uppmärksammade fall där familjehemsplacerade barn farit illa finns det bred uppslutning bland politiker för att förändra föräldrarätten. Vi behöver på riktigt sätta barns rättigheter främst, skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Under strecket
Publicerad

Efter att familjehemsplacerade barns rättigheter har kommit högt upp på agendan har det politiska landskapet förändrats. Det finns i dag en bred politisk uppslutning bakom barnkonventionens principer om att i varje beslut som rör barn alltid se till barnets bästa. Ett fall som upprört ett helt land är det om Lilla hjärtat, vars öde har gjort det tydligt för många hur stark föräldrarätten är i Sverige. Den lilla treåringen bodde hos familjehemsföräldrar sedan födseln, men efter att ha flyttats till de biologiska föräldrarna hittades hon en dag död. Hennes öde visar de yttersta konsekvenserna av den starka föräldrarätten, där föräldrars rätt till sina barn sätts före barns rätt till trygghet och skydd.

Bland politiker finns nu en bred samsyn om att barnets bästa måste gälla. Den starka uppslutningen bakom barns rättigheter ger hopp. Den banar väg för att vi ska kunna stärka barns rättigheter på ett mer djupgående plan. Men för att detta ska bli verklighet krävs att vi lyfter blicken och förstår att den starka föräldrarätten kan innebära stora problem på flera områden. Det handlar inte om enstaka fall av barn som far illa, nej föräldrarätten slår igenom brett. Den påverkar inte bara barn som är familjehemsplacerade. Ska vi ta ansvar på riktigt krävs ett perspektivskifte – från föräldrars rätt till barns rätt.

Annons
Annons
Annons