Annons

”Skydd mot extremism börjar redan i skolan”

Varje gång extremismen visar sig måste våra demokratiska samhällen lära sig. Vi behöver enas kring våra gemensamma värderingar och förbättra vårt skydd, skriver utbildnings­ministrarna Gustav Fridolin och Najat Vallaud-Belkacem.

Under strecket
Publicerad

Vi är övertygade om att demokratins främsta värn är skolan. I det informationssamhälle vi ­lever i har lärarnas arbete blivit både svårare och viktigare, skriver Gustav Fridolin och Najat Vallaud-Belkacem.

Foto: Claudio Bres­ciani/TT, Jacques Brinon/APBild 1 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Varje tid är ett vägskäl. Men valet mellan utveckling och extremism är inte ett val mellan två olika ­vägar framåt. Extremisterna erbjuder inte en väg framåt, de vill ta oss tillbaka. Lyckas de inte med det så för­litar de sig på att rädslan åtminstone kommer att förlama och immobilisera oss. Därför ska vi aldrig låta dem lyckas.

Våra länder står enade i sin beslutsamhet att bekämpa extremismen i grunden, oavsett om den tar formen av attacker, våld eller terror. Attentaten i Paris och Nice. Attentaten i Trollhättan och Stockholm. Alla dåden utfördes i syfte att sätta skräck, och splittra människor. Men efter dåden såg vi i stället hur människor samlades, hjälpte varandra, uttryckte att man vägrade vägledas av rädslan. 

Annons
Annons
Annons