Annons

LägenhetenStark debut borde lita på egen lyskraft

Nora Szentiványi (född 1969 i Budapest) är uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Norge. Hon debuterade på norska 2016 med romanen ”Leiligheten”. Nu har hon färdigställt den på svenska.
Nora Szentiványi (född 1969 i Budapest) är uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Norge. Hon debuterade på norska 2016 med romanen ”Leiligheten”. Nu har hon färdigställt den på svenska. Foto: Pernille Marie Walv

En fin berättelse om att tvingas fly, skildrad genom relationen mellan en mormor och hennes barnbarn. Men kopplingen till samtiden hade kunnat uteslutas, skriver SvD:s kritiker om Nora Szentiványis debutroman som nu har kommit ut på svenska.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det finns ingen anledning att generalisera, endast att kasta ut en fundering: finns det möjligen ett särskilt band mellan en mormor och hennes dotterdotter? Det är naturligtvis litteraturen som föranleder frågan – den egna erfarenheten är av förklarliga skäl obefintlig. Den senaste månaden har jag nämligen läst två kvinnliga författare vars berättelser kretsar kring deras mormödrars liv och roll i familjehierarkin.

Det är två mycket olika böcker – den ena sakprosa, den andra skönlitteratur – som har något väsentligt gemensamt, Julie Lindahls ”Pendeln” och Nora Szentiványis ”Lägenheten”. Förutom att de är familjenära tillbakablickar på 1900-talets två värsta mänskliga katastrofer, nazismen och kommunismen, så förenas de i kärleken, bindningen och ambivalensen till mormodern. Hon är det förflutna och via henne söker författarna möjliga svar, förklaringar, berättelser till det som nu skaver. Det är modiga och samtidigt smärtsamma efterforskningar dessa författare gör.

Annons
Annons
Annons