Annons

Star Trek-hälsningen uppstod i synagogan

Leonard Nimoy i tv-serien ”Star trek”.
Leonard Nimoy i tv-serien ”Star trek”. Foto: PF1/TT

Leonard Nimoy, som spelade Mr Spock i tv-serien ”Star Trek”, inspirerades av en gest han iakttagit i en ortodox synagoga som barn – i tv-serien fick gesten namnet ”vulcanhälsning”.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Jag har hört att Vulcanhälsningen i ’Star Trek’ – när man håller upp ena handen och särar på långfinger och ringfinger – egentligen är en rituell gest från östjudisk tradition. Är det sant? I så fall: hur kunde den hamna hos utomjordingar i en tv-serie?”

Dick Harrison: För den som inte är välorienterad i Star Trek-världen krävs kanske en liten förklaring. I de många tv-serierna och filmerna finns det en planet som heter Vulcan, en förhållandevis varm himlakropp befolkad av överlag fredliga och logiska människor, varav många arbetar som diplomater och vetenskapsmän. När de hälsar på varandra, i synnerhet när det rör sig om avsked, lyfter de handen på det sätt som frågeställaren beskriver. Gesten har i förlängningen kommit att framstå som något av en symbol för science fiction-genren i allmänhet. Ofta ackompanjeras hälsningen med orden ”live long and prosper” (”lev länge, och må det gå dig väl”).

Annons
Annons
Annons