Annons
X
Annons
X

Står byggnads över lagen?

Byggnads vill inte betala skadestånd till företagare som gått i konkurs på grund av blockad.
Byggnads vill inte betala skadestånd till företagare som gått i konkurs på grund av blockad. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT / svd

Är det möjligt att kräva ett fackförbund på skadestånd för att ha agerat i strid mot Europakonventionen? Den frågan prövar Högsta domstolen nu.

Bakgrunden är att Byggnads försatt en byggfirma i blockad med krav på ett kollektivavtal med granskningsavgifter om 1,5 procent av de anställdas löner. I februari 2007 fällde Europadomstolen systemet med granskningsavgifter i ett annat fall. Ändå dröjde det innan Byggnads erbjöd byggföretaget att skriva på ett avtal utan granskningsavgifter. Blockaden ledde till att företaget gick i konkurs.

**Frågan som prövas **är om det är möjligt att hålla arbetsmarknadsorganisationer ansvariga för deras övertramp av fri- och rättigheter enligt Europakonventionen. Tingsrätten och hovrätten har gått på Byggnads linje och menat att ett fackförbund inte kan bli skadeståndsansvarigt. Det är första gången Högsta domstolen ska besvara denna fråga.

Annons
X

Om skadeståndsansvaret inte faller på facken, innebär det att facken kan genomföra blockader som strider mot Europakonventionen utan att behöva ta något ansvar. Facken har i dag en särställning på svensk arbetsmarknad. Den skulle förstärkas om de inte kan göras skadeståndsskyldiga.

Högsta domstolens dom är av stor betydelse, inte bara för företagare. I grunden är frågan om facken ska tillåtas att stå över lagen.

Annons
Annons
X

Byggnads vill inte betala skadestånd till företagare som gått i konkurs på grund av blockad.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT / svd Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X