Annons

Stanna kvar i Uzbekistan

Sveriges roll Försvarsminister Leni Björklund har fattat beslut på hörsägen och rykten om upproret i Uzbekistan. Bakom de tragiska händelserna låg en välplanerad aktion av militanta islamister, skriver universitetslektor Svante Cornell, som anser att Sverige bör behålla sin stationering i staden Termez.

Under strecket
Publicerad

Den ökände diktatorn Islam Karimov begick en massaker på hundratals civila, som endast protesterade mot sina svåra levnadsförhållanden. Om islamiska extremister var inblandade var även detta Karimovs fel, eftersom hans repressiva styre hade tvingat oppositionella i islamisternas famn.
På detta sätt kan - något förenklat - bilden i västerländska medier och politik av händelserna i östra Uzbekistan i maj beskrivas.
Som resultat har Amnesty och enskilda riksdagsledamöter i Sverige enligt DN 11/6 drivit frågan om att flytta de svenska trupperna i fredsstyrkan i Afghanistan baserade i Uzbekistan. Försvarsminister Leni Björklund bad därefter försvaret hitta en alternativ bas.

Problemet är att den grundläggande analysen är felaktig. Medier och politiker i väst har dragit långtgående slutsatser baserat på ytterst bristfällig information, egentligen hörsägen och rykten.

Annons
Annons
Annons