Stängda arkiv får skandal-misstankarna att klia mer

Hade toppdiplomaten Sverker Åström kopplingar till storspionen Stig Wennerström? Författaren Anders Sundelin gräver i misstankarna.
Hade toppdiplomaten Sverker Åström kopplingar till storspionen Stig Wennerström? Författaren Anders Sundelin gräver i misstankarna. Foto: IBL, Weyler förlag

Hade toppdiplomaten hemlig koppling till spionen Wennerström? Anders Sundelin frustreras av att inte kunna hitta fällande bevis för det som vore det svenska 1900-talets största skandal. Men hans bok om Sverker Åström ger oss en värdefull repetition av ett händeserikt sekel.

Under strecket
Publicerad
Anders Sundelin, författare.

Anders Sundelin, författare.

Foto: Sofia Runarsdotter
Annons

Det finns något skissartat över Anders Sundelins berättelse. Han drar in sig själv i skildringen, och lägger till fiktiva dialoger mellan sig och Sverker Åström, där denne värjer sig mot att alls bli omskriven – för allt är ju redan sagt, och han var bara en tjänsteman som gjorde sin plikt. Det retar mig, detta metalitterära, jag tycker det känns onödigt, lite kokett nästan. Men jag accepterar det, och följer med på en livsresa genom världshistorien.

Detta är en bok om det svenska 1900-talet, en bok om hemligheter, lögner och klass. Låt oss börja med klass. Sverker Åström föddes 1915 i ett högborgerligt hem i Uppsala. Hans far var advokat, men en self made man, vilket i sig är intressant. Familjen bodde i klassisk paradvåning, med hembiträden och allt, tills fadern dog då Sverker var knappt 15 år, och det visade sig att denne levt långt över sina tillgångar. Modern tvingades säga upp personalen, sälja lösöret och flytta med sina tre barn till en tvåa, där hon hyrde ut det ena rummet till inackorderade studenter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons