”Stäng inte dörren till EU för Turkiet”

Möjligheten till EU-medlemskap utgör en stark drivkraft för Turkiet att stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Vägen framåt är inte stängda dörrar eller att EU ­vänder ­ryggen till, skriver Serkan Köse (S) och Mathias Tegnér (S).

Under strecket
Publicerad

Både Sverige och EU tjänar på ett västvänligt Turkiet snarare än att landet rör sig österut, skriver Serkan ­Köse och Mathias Tegnér.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Serkan Köse och Mathias Tegnér.

Foto: Riksdagen
Annons

Den turkiske presidenten Recep ­Tayyip Erdoğan har i veckan deklarerat att landet har ambitionen att bli fullvärdig medlem i EU senast 2023, då republiken Turkiet fyller 100 år.

Som socialdemokratiska riksdagsledamöter välkomnar vi Erdoğans utspel. Det ligger i både Turkiets och EU:s intresse att Turkiet blir en fullvärdig EU-medlem. För EU:s del är Turkiet en viktig affärspartner och skulle kunna utgöra en viktig brygga mellan EU och den muslimska världen. För Turkiet kan EU-medlemskapet handla om många saker såsom tillgång till EU:s inre marknad, men också om en process för ökad demokrati, moder­nisering och respekt för mänskliga rättig­heter.

Annons
Annons
Annons