Annons

SidenkatedralenEn osviklig ton i Danius oavslutade projekt

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: Thron Ullberg

Sara Danius formuleringskonst var sublim och hennes ton osviklig. Josefin Holmström läser ”Sidenkatedralen”, som bygger på två oavslutade projekt, och påminns om varför hon älskat att läsa texter av den tidigare ständiga sekreteraren.

Under strecket
Publicerad

När Sara Danius gick bort i oktober 2019 kom det som en chock för många av oss. Att hon hade bröstcancer hade varit känt sedan ett uppmärksammat vinterprat 2014, men att sjukdomen kommit tillbaka och spridit sig förblev en hemlighet under den turbulenta tid som Svenska Akademien genomled i samband med metoo. I april 2018 lämnade Danius sin post som ständig sekreterare och meddelade samtidigt att hon inte längre skulle delta i Akademiens arbete, och bara ett och ett halvt år senare var hon borta.

Vid sin bortgång lämnade Sara Danius efter sig två oavslutade projekt, och det är dessa som ”Sidenkatedralen” samlar. Det ena projektet var en samling artiklar och essäer publicerade i pressen samt förord till nyöversatta klassiska romaner, det andra en serie essäer om fotokonst och favoritfotografer.

Annons
Annons
Annons