Annons
X
Annons
X

Ständig oljekatastrof i Nigerdeltat

Oljan som väller ut på havsbotten har riktat världens ögon mot Mexikanska golfen.

Samtidigt, utanför strålkastarljuset, sker ständigt pågående oljekatastrofer på andra håll i världen. I Nigerdeltat sker motsvarande en Exxon Valdez-läcka varje år.

– Det finns ett antal platser i världen där ingen bryr sig, säger Jonas Fejes på Svenska miljöinstitutet (IVL).

Människor boende vid Nigerdeltat har tvingats lämna sina hem sedan en olja i en ledning exploderat.
Människor boende vid Nigerdeltat har tvingats lämna sina hem sedan en olja i en ledning exploderat. Foto: AP (ARKIVFOTO)

Dricksvatten, fiskevatten, jordbruksmarker och våtmarker blir ofta förorenat av olja när någon av de 40 år gamla ledningarna eller pumpstationerna går sönder. I Nigerdeltat är oljekatastrofen ständigt pågående, långt borta från tv-kamerorna, regleringarna och de politiska krafttagen som finns i USA.

Exakt hur mycket olja som spys ut i Nigerdeltat är svårt att veta eftersom varken oljebolagen, främst Shell, eller myndigheterna har intresse av att redovisa det. Men organisationerna Världsnaturfonden WWF och Amnesty har gjort varsin uppskattning av läget. WWF kom fram till att 1,5 miljoner ton olja har runnit ut i deltat de senaste 50 åren. Amnestys har liknande siffror som pekar på mellan 1,2 miljoner ton och 1,7 miljoner ton olja under samma tidsperiod, skriver
Guardian.

Det innebär att deltat utsatts för ungefär lika mycket olja som läckte ut i Exxon Valdez-katastrofen i Alaska – varje år i ett halvt århundrade. Det är också mer än som beräknas ha vällt ut i Mexikanska golfen.

Annons
X

- Läckorna beror främst på bristande underhåll. Visserligen förlorar bolagen pengar på svinnet, men eftersom det finns mer olja att pumpa upp märks inte det så mycket. Det är först när oljan tappas upp på fat och i tankbilar som den blir värd något, säger Jonas Fejes.

Enligt Anna Gustafsson, handläggare på Amnesty, är en annan orsak sabotage och stölder.

– Nigerdeltat är ett område där lokalbefolkningen inte fått ta del av rikedomarna som oljan skapar. Istället blir de fattigare då deras fiskevatten och jordbruksmarken förstörs. Vi fördömer det naturligtvis, men att ta sönder ledningar för att stjäla olja är enda sättet många ser att de kan ta del av rikedomen, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förutom att fisken och grödorna förstörs av den eviga oljan förorenas människornas dricksvatten.

  – Nigerdeltat är ett tätbefolkat område där det är extra viktigt att bedriva ansvarfull oljeutvinning. Men det gör inte bolagen. säger Anna Gustafsson.

  I västra Sibirien i Ryssland ligger området Khanty-Mansiysk. Också här pågår ständigt en katastrof då stora mängder olja läcker ut i den känsliga miljön, och de exakta mängderna döljs för omvärlden. Jonas Fejes, som är marinbiolog och ansvarig för oljeskadegruppen på IVL, har själv besökt platsen.

  - Det gemensamma för Khanty-Mansiysk och Nigerdeltat är att det är ganska instabila politiska miljöer långt borta från västvärlden. Varken regering eller oljebolag har något intresse av att stoppa vad som händer. Ur den aspekten kan man säga att ska en olycka som den i Mexikanska golfen hända, ska den hända i USA. Där finns regelverk, resurser och medier, säger Jonas Fejes.

  Både Khanty-Mansiysk och Nigerdeltat – liksom Louisianas kust i USA - består till stora delar av våtmarker, vilket enligt Jonas Fejes är det sämsta stället att få in olja eftersom det är väldigt känsliga miljöer.

  – I Sibirien finns det dessutom nästan ingen självreningsprocess eftersom det är väldigt näringsfattigt med färre bakterier som kan bryta ned oljan, säger Jonas Fejes.

  Annons
  Annons
  X

  Människor boende vid Nigerdeltat har tvingats lämna sina hem sedan en olja i en ledning exploderat.

  Foto: AP (ARKIVFOTO) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X