Annons

Twin Peaks: The returnNya Twin Peaks: Makalöst snygg – men förvirrande

Kyle MacLachlan.
Kyle MacLachlan. Foto: Suzanne Tenner/AP

De som byggt sin kärlek till originalserien på fetischisering av Audrey Hornes jumperset och agent Coopers kaffevanor blir möjligen besvikna. Men ingen slår David Lynch när det gäller att bygga stämning.

Under strecket
Publicerad

Mädchen Amick och Peggy Lipton.

Foto: Suzanne Tenner/HBO Nordic/Showtime Bild 1 av 2

David Lynch och Miguel Ferrer.

Foto: Suzanne Tenner/HBO Nordic Bild 2 av 2

Världens längsta förspel höll på i nästan tre år. Det är sant! Det inleddes när David Lynch meddelade att han tänkte göra en tredje säsong av ”Twin Peaks”, och kulminerade idag när miljoner peak freaks ligger och skälver i en klimax som kommer att pågå hela sommaren.

Eller gör de verkligen det? En sak kan man säga om den nya säsongen, och det är att den är rätt hopplös att sammanfatta, eller ens recensera i vanlig bemärkelse. Återkomsten har förvisso föregåtts av en sådan störtflod av nostalgiskt förhandspepp att man lätt kan tro att alla alltid älskat ”Twin Peaks” – men vi som var med förra gången har delvis andra minnesbilder. Den andra säsongen betraktades (med viss rätt) som ett haveri, och när den mardrömslika prequel-långfilmen ”Fire walk with me” släpptes – en film som handlade om den mördade Laura Palmers sista vecka i livet – var mottagandet iskallt: den buades ut i Cannes, New York Times liknade vid en ”inducerad hjärndöd” och spelperioden på bio var så kort att de flesta av oss som alls såg den fick vänta tills den kom på hyrvideo. 

Annons
Annons
Annons