Annons

Stämmer det att ”Rule, Britannia” är en krigsschlager?

Prins Fredrik av Wales och hans systrar på Cliveden House omkring 1733. Måling av Philippe Mercier.
Prins Fredrik av Wales och hans systrar på Cliveden House omkring 1733. Måling av Philippe Mercier. Foto: Bridgeman/IBL

”Under 1900-talet har vi haft gott om krigsschlagers, låtar som blivit populära på grund av att de spelats under krig. Är det sant att britternas populära ’Rule, Britannia’ också är en gammal krigsschlager?”

Under strecket
Publicerad

Ja, utan tvekan. ”Rule, Britannia” torde vara en av de mest berömda och lyckosamma krigsschlagers som någonsin skrivits, i konkurrens med Marseljäsen, ”Lili Marleen” och ”White christmas”. Textförfattaren James Thomson och tonsättaren Thomas Arne skapade stycket under kriget mellan Storbritannien och Spanien, den konflikt som brukar kallas ”kriget om kapten Jenkins öra” och som kom att glida ihop med österrikiska tronföljdskriget.

Den verklige initiativtagaren var prins Fredrik av Wales, son till Georg II och far till den blivande Georg III. Sången uruppfördes på dennes lantställe Cliveden, som ett integrerat element i maskspelet (festspelet) ”Alfred” den 1 augusti 1740. Även om maskspelets huvudperson var 800-talskungen Alfred den store gjordes flitiga referenser till samtidshistorien.

Annons
Annons
Annons