Annons

”Stalltipset är att Modi vinner valet”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Klas Molin, Sveriges ambassadör i Indien, ger sin bild av det indiska valet och berättar om svenskarnas relation till landet med heliga kor.

Under strecket
Publicerad

Vad är viktigt att förstå i konflikten mellan Indien och Pakistan?
– Hur känslig den här frågan är för bägge länder och för befolkningen i Kashmir. Konflikten har många dimensioner, historiska, religiösa och politiska. Man måste titta på helheten. Både före och efter självständigheten och delningen 1947 och den olösta frågan om Jammu och Kashmir, territorium som kallas administrerat, kontrollerat eller ockuperat område beroende på perspektiv.
– Indien kontrollerar större delen av Kashmir, befolkningen är övervägande muslimsk. Delstatskoalitionsregeringen i den indiska delen av Kashmir avgick nyligen så det området styrs för närvarande från New Delhi.

Utnyttjar politiker det spända läget av inrikespolitiska skäl?
– Indien har parlamentsval senare i vår och kommentatorer varnar för att frågan kan komma att utnyttjas inrikespolitiskt. Men de första reaktionerna från ledande politiker efter terrorattentatet den 14 februari, som var upprinnelsen till den senaste utvecklingen, var tydligt enande. Vikten av politisk borgfred i relationen till Pakistan betonades. Den senaste veckan har diskussionen börjat gälla Indiens militära beredskap och utrustning liksom ansvaret för denna – och i den finns en hel del som skiljer partierna åt.

Annons
Annons
Annons