Annons

”Ställ Kina till svars för mörkläggningen”

Sjukvårdspersonal i ett tillfälligt sjukhus i Wuhan den 8 februari.
Sjukvårdspersonal i ett tillfälligt sjukhus i Wuhan den 8 februari. Foto: Gao Xiang/Xinhua/TT

Världshälsoorganisationen borde betrakta den tre veckor långa mörkläggningen i Wuhan som ett brott mot folkrätten. Det skriver Ove Bring, folkrättsexpert, och Hans Wolf, kulturjournalist.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det internationella samfundet borde reagera på Kinas senfärdiga hantering av coronaviruset. Regimen i Peking har försummat sitt ansvar gentemot omvärlden genom att inte varsla i tid om den pandemiska faran. Världshälsoorganisationen, WHO, borde betrakta den tre veckor långa mörkläggningen i Wuhan som ett brott mot folkrätten. Här gäller nämligen, i linje med den internationella miljörätten, en ”no harm rule”. Staterna är förpliktade att samarbeta för att undvika gränsöverskridande negativa effekter. Suveräniteten över det egna territoriet får inte missbrukas till skada för andra länder. Det är exempelvis förbjudet med kärnvapenprov i atmosfären över eget territorium eftersom spridningen av radioaktivt utfall hotar människors hälsa i andra länder.

WHO borde gentemot Kina och inför framtiden kräva en internationell standard av öppenhet, snabbhet och information. I stället har WHO:s generaldirektör, den etiopiske läkaren Tedros Ghebreyesus, lovordat Kina för en mönstergill hantering av coronakrisen (se SvD Under strecket den 20 mars). Denna bisarra attityd från ett FN-organ ger en olycklig signal om världssamfundets utvärdering av den pågående krisen.

Annons
Annons
Annons