Annons

”Ställ hårdare krav på alla resehandlingar”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Även främlingspass och resedokument kan missbrukas i illegala syften och hårdare regler för pass bör även omfatta dessa resehandlingar. Det skriver de moderata politikerna Beatrice Ask och Krister Hammarbergh.

Under strecket
Publicerad

Den illegala användningen av svenska pass är ett problem som har uppmärksammats av polisen, EU:s gränsbyrå Frontex och av svenska utlandsmyndigheter. Mer än 60 000 svenska pass ”försvinner” varje år och många av dessa missbrukas i illegala syften eller utnyttjas av individer med kopplingar till terrornätverk eller organiserad kriminalitet.

På initiativ av Moderaterna och Alliansen uppmanar justitieutskottet i ett tillkännagivande till regeringen att samtliga resehandlingar än svenska pass bör omfattas av de skärpta reglerna för att minska ett omfattande missbruk. Ett enigt justitieutskott ger nu regeringen bakläxa och kräver att även Migrationsverkets handlingar såsom främlingspass och resedokument ska omfattas. Vi vill även se över regelverket av uppehållstillståndskort för att motverka missbruk av detta.

Annons
Annons
Annons