Annons
X
Annons
X

Bostadsborgarrådet: ”Ställ er i kön – vi ska bygga mer”

Stockholms bostadsborgarråd, vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, tror inte på en friare hyresmarknad för att rå på bostadskön. Trots 556 000 människor i kön är nyproduktion av hyresrätter ”enda vägen”. Oppositionen håller inte med.

Rekordlånga bostadskön
Foto: Tomas Oneborg

Bostadskön är rekordlång med allt längre väntetider för en hyresrätt. Nu ger Stockholms stads bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh, V, sin syn på saken.

Varför kan man inte göra som i våra grannländer. I Oslo, Köpenhamn och Helsingfors har man en friare hyressättning, där har det lett till en mindre bostadskö än i Stockholm?

– De som inte har pengar i Oslo har det mycket svårt. Jag känner många med släktingar i Norge. Då är det betydligt bättre i Stockholm tack vare allmännyttan. Där kan vi faktiskt erbjuda lägenheter till folk med låga inkomster. Jag bor själv i Rinkeby, så jag vet att den ensamstående, lågavlönade mamman inte blir godkänd av privata värdar men att det fungerar i allmännyttan.

Annons
X

Är det inte alarmerande när det för varje år behövs ännu mer kötid till en hyresrätt?

– Jo, det är jättedåligt. Det får inte vara så här, men den enda lösningen är att bygga mer och öppna bostadsmarknaden för människor med lägre inkomster.

Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh är bostadsborgarråd. Foto: Tomas Oneborg och Lieselotte van der Meijs (pressbild)

556 000 människor står i bostadskö idag. Det är sju gånger fler än för 15 år sedan. Kommentar?

– Vi har byggt för få bostäder under hur många år som helst, både i Stockholms län och i hela landet. Det är grundproblemet. Sedan ställer sig folk automatiskt i Stockholms bostadskö, vilket jag tycker är bra.

– Det man ska oroa sig för är att cirka 70 000–80 000 är i akut behov av bostad i Stockholms län. Det är den viktiga siffran. Men enda sättet att komma åt problemet är att bygga mer.

Stockholms handelskammare föreslog skattefri andrahandsuthyrning i egna hem och bostadsrätter för att snabbt hjälpa människor till bostäder. Är det en väg att gå?

– Jag tror inte på den typen av lösningar. Tyvärr har ju andrahandshyrorna släppts praktiskt taget fria. Det är ett stort problem.

Men vad säger du till alla dessa människor som står i kö?

– Det är väldigt bra att de ställer sig i kön. Det kommer att produceras mer bostäder. Vi är försiktigt positiva om det. Det händer saker i Stockholm och vi har mängder av markanvisningar och byggstarter.

Men oppositionen i Stockholm är betydligt mindre hoppfulla. De anklagar det rödgröna styret i Stockholms stad för en övertro på allmännyttans möjligheter att lösa bostadskrisen. Under 2017 väntas Stockholms kommunala bostadsbolag färdigställa bara 1 200 ytterligare hyresrätter.

Joakim Larsson, är moderat oppositionsborgarråd och bostadspolitisk talesman:

– Vi är oroade över att de kommunala bostadsbolagen inte levererar i den takt majoriteten har sagt att de ska leverera. Svenska Bostäder hade som mål 2016 att byggstarta 1 300 bostäder. Det blev 31. Det beror bland annat på processer med överklagande, men sådant måste man räkna in, säger Joakim Larsson.

Bostadsminister Peter Eriksson, MP, har tidigare sagt att bostadskrisen inte kan lösas enbart genom nyproduktion. Håller du med om att fler måste kunna bo i befintligt bestånd?

– Nyproduktionen ska vara hög och vi borde ha ökat takten redan nu, men inte heller det hade räckt. Så visst behövs en ökad rörlighet inom befintlig bostadsbestånd, något som även många socialdemokratiska experter håller med om. Jag tror på en mix av olika förslag för att få fart på bostadsmarknaden, säger Joakim Larsson.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh är bostadsborgarråd.

Foto: Tomas Oneborg och Lieselotte van der Meijs (pressbild) Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X