Annons

Per-Arne Bodin:Stalins storbygge håller Moskva i sitt grepp

I litteratur, vandringssägner och retorik var metron länge synonym med den sovjetiska ­arbetarstaten. 75 år efter invigningen är Stalins mastodontprojekt lika fantasieggande som någonsin och utgör fokus för datorspel, terrorattacker och rappmusik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det mest bestående monument som Stalin efterlämnat ligger inte ovan jord utan under: Moskvas tunnelbana. Dess första linje öppnades 1935, alltså för 75 år sedan. Den är en skapelse av marmor, granit och brons, ett projekt som bara ett totalitärt samhälle kan åstadkomma. Till skillnad från liknande projekt i historien, som de egyptiska pyramiderna eller den kinesiska terrakottaarmén, hade och har detta monument en omedelbar praktisk funktion: att varje dag forsla miljoner moskvabor. I likhet med tunnelbanan i London har den utsatts för attentat, det senaste 29 mars 2010, då två bomber briserade på två av de stationer som i år firar sitt jubileum. 40 människor omkom liksom de två självmordsbombarna. Tjetjenska separatister tog på sig skulden, men det visade sig vara två dagestanska flickor som hade sprängt sig i luften.

Tunnelbanan började alltså uppföras på 1930-talet och arkitektonisk förebild var tsarernas gemak och olika former av sakrala byggnader. Statyer, reliefer och mosaik kom att smycka tunnelbanan i den stil som kallas socialistisk realism. Modernisten Alexander Deineka fick utsmycka stationen Majakovskaja med en sovjetisk mosaikhimmel med passagerarflygplan och modellflygplan. Pavel Korin, känd för sina nostalgiska målningar av ett förflutet heligt Ryssland, framställde mosaiker föreställande Alexander Nevskij som besegrade svenskar och tyskar på 1200-talet och Dmitrij Donskoj som övervann tatarerna på Kulikovfältet 1380. Magnifikast bland skulpturerna i tunnelbanan är Matvej Manizers 70-tal bronsskulpturer på tunnelbanestationen Revolutionstorget med motiv som gränsvakten, matrosen, forskaren, studentskan. Moskvas tunnelbana utgör den i särklass största permanentutställningen av sovjetisk konst.

Annons
Annons
Annons