Annons

Stalin var ett föredöme för många

Under strecket
Publicerad

Dagblad | Den stålhårde kämpen
Josef Stalin är poppis igen. Många av oss tycker att det är bra att han har varit död i 50 år, men andra saknar honom. En färsk opinionsmätning i Ryssland visar att en majoritet, 36 procent, tycker att massmördaren gjorde mer gott än ont. Bara åtta procent anser att hans 30 år vid makten var laglösa.
Den georgiske skomakarsonen och präststuderanden hyllas än i dag, trots all kunskap om hans massmördande. Stalinkulten lever: ”Vårt land är i stort behov av en Stalin. Då skulle all denna ohyra som i dag styr landet inom en halvtimme stå med sina resväskor på Sjeremetevoflygplatsen”, hävdade en lokal kommunistledare nyligen vid en minnesafton i Moskva.
Det är naturligtvis helt fel. Stalin skulle aldrig ha låtit ”ohyran” ta sig till någon flygplats, utan skjutit dem med nackskott, som brukligt var på hans tid.
En av dagens efterföljare är Saddam Hussein, som också har växt i popularitet på senare tid. En tidig beundrare av Stalin var den svenske kommunistledaren C H Hermansson.
1953 hyllade han Stalin som ”en gigant i den mänskliga utvecklingens historia”.
Det var inget förfluget ord, utan en del av ett minnestal där han för säkerhets skull passade på att slå fast följande: ”Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän Ingen människa kan förstå vår tids problem utan att ha studerat Stalins skrifter. Utan att ha studerat Stalins teoretiska verk är man analfabet i ekonomin, politiken, filosofin Lenin och Stalin är och förblir också den svenska arbetarklassens främsta lärare.”

Annons

Så är det inte längre. Det som för ett halvsekel sedan var en självklarhet betecknar Hermansson i dag som ”okunnigt och dumt. Jag skäms när jag läser det fruktansvärt styltiga språket.” (TT 4/3)
Men det är inte språket som är problemet, utan tanken bakom - Lenin och Stalin som politiska förebilder. Det var de länge för svenska kommunister, i bokstavssekterna ända in på 80-talet. För Hermanssons del var det heller ingen
tillfällig kärlek; han hade gått med i partiet medan det fortfarande var en sektion i Komintern, som lydde under Sovjetunionen. Han gick med 1940, efter 30-talsterrorn när Gulag började byggas ut, efter Sovjetunionens angrepp på Finland i vinterkriget, under Stalins pakt med Hitler. Det var då partiledningen gratulerade Stalin på 60-årsdagen som ”segraren över kapitalismen och över förrädarna och kapitulanterna, socialismens kloke byggmästare, världsproletariatets största nutida ledargestalt och vägvisaren till arbetarklassens seger i världsomfattning”. På 70-årsdagen var Hermansson med och hyllade Stalin som ”fredssakens störste företrädare, representanten för den gode grannens politik gentemot vårt folk och de små folkens starke beskyddare”, medan denne som bäst höll på och förslavade folken i öst.

Annons
Annons
Annons