Annons

Dick Harrison:Stalin lyckades inte utplåna den ryska tomten

Fader Frost, kostymskiss till operan ”Snegurotjka”, (”Snöflickan”) av Rimskij Korsakov, 1885. Och Josef Stalin, 1938.
Fader Frost, kostymskiss till operan ”Snegurotjka”, (”Snöflickan”) av Rimskij Korsakov, 1885. Och Josef Stalin, 1938. Foto: Fine Art Images/IBL

Kommunisterna i Sovjet avskydde julfirande och kristna ritualer. Men den ryske tomten ”Fader Frost” lyckades de inte besegra – Fader Frost rehabiliterades av Stalin och är än i dag omåttligt populär.

Under strecket
Publicerad

”The Examination and Tryal of Old Father Christmas” av Josiah King, publicerad 1678.

I år är det hundraårsjubileum av den bolsjevikiska revolution som några år senare resulterade i upprättandet av Sovjetunionen. Eftersom Lenin, Stalin och de andra kommunisterna var negativt inställda till allt som luktade kristendom och borgerlighet borde de rimligtvis ha gjort sitt bästa för att utplåna både tomten och julfirandet. Ändå finns det en rysk tomte, Fader Frost, och hans popularitet visar inte tecken på att avta. Hur hänger det ihop?

Den ryska jultomten, Fader Frost (på ryska Ded Moroz), har sina rötter i östslavisk folksagotradition, där han bland annat fungerar som skogens vinterkung. Ursprunget är omdiskuterat, men det står klart att ryssarna har berättat historier om honom i flera sekler. Däremot har Fader Frost inte förknippats med jul- och nyårsfirandet särskilt länge. Kopplingen kan inte spåras längre tillbaka än till decennierna kring 1900, efter att Fader Frost under några decennier hade varit omhuldad av författare och tonsättare som Rimskij Korsakov. Den sena tidpunkten för traditionsutvecklingen är dock föga uppseendeväckande. Vi själva anammade jultomtetraditionen ungefär samtidigt, när vi lät Jenny Nyström-designade tomtar konkurrera ut vår gamla julbock, som hade upplevt en kort blomstring på 1800-talet.

Annons
Annons
Annons