Recension

Den unge StalinStalin ingen vanlig kriminell

UNG REBELL Prästseminariet hoppade han av och meteorologbanan blev kort. Stalin slutade också skriva dikter och inriktade hela sin kreativitet på att röva och plundra för att skaffa resurser till bolsjevikpartiet. Simon Sebag Montefiores grävande i Stalin­arkiven är en imponerande forskningsinsats, skriver Håkan Arvidsson.

Under strecket
Publicerad
När Stalin arresterades 1911 hade han uppnått en ledande ställning ­inom bolsjevikpartiet.

När Stalin arresterades 1911 hade han uppnått en ledande ställning ­inom bolsjevikpartiet.

Annons

Som ung hade han stort yvigt hår, kortklippt skägg och bortsett från de brinnande ögonen ett nästan vekt ansikte. Den unge Josef Djugasjvili som blev Stalin var en man som tilltalade kvinnorna. Själv var han emellertid mest tilltalad av umgänget med manliga kamrater. Han gillade den råbarkade och hårda umgängestonen och han utmärkte sig tidigt i gängstriderna i den lilla Georgi­ska staden Gori.

Familjen var fattig, fadern en fyllbult och modern en vacker, energisk kvinna som helt levde för sin son, hennes enda barn. Hon hade stora ambitioner för pojken och strävade natt och dag för att dra in pengar nog för att ge honom en god utbildning. Hennes dröm var att få se honom prästvigas.

Annons
Annons
Annons