Annons
Ledare

Lydia Wålsten:Staffanstorp godhetssignalerar om IS

Staffanstorp, där M och SD styr, meddelade idag att man tänker besluta att IS-återvändare inte ska få försörjningsbidrag, bostadshjälp, vuxenutbildning eller annan service i kommunen.

Under strecket
Publicerad

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande, menade att IS-återvändarna har förverkat sin rätt till stöd och att kommunstyrelsen agerar på grund av ”regeringens mångåriga undfallenhet” (Facebook 18/3).

Ingen vill att det ska daltas med IS-återvändare. Därför var det väntat att förslaget välkomnades på sina håll. Sonesson vill antagligen skicka en signal, problemet är att han också kommer belasta våra domstolar i marknadsföringssyfte. För till skillnad från tiggerifrågan där det var oklart om ordningslagen tillät Vellinge kommun att införa ett tiggeriförbud (vilket de till slut fick rätt av Högsta förvaltningsdomstolen att göra) är socialtjänstlagen tydlig om att alla medborgare ska behandlas lika. Något undantag för terrorister eller tungt kriminella ger inte lagstiftningen. Om socialtjänsten i Staffanstorp skulle börja avslå ansökningar med hänvisning till den nya riktlinjen skulle förvaltningsrätten ändra besluten.

Annons
Annons
Annons