Annons

Syrienmedlare till FN:s Backåkramöte

Dag Hammarskjöld statyn utanför det nyrenoverade Dag Hammarskjölds Backåkra på Österlen, där FN:s säkerhetsråd träffas i helgen. Arkivbild.
Dag Hammarskjöld statyn utanför det nyrenoverade Dag Hammarskjölds Backåkra på Österlen, där FN:s säkerhetsråd träffas i helgen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Syrien kommer att spela huvudrollen på det möte som FN:s säkerhetsråd håller i skånska Backåkra i helgen. Positionerna är låsta och stämningen infekterad. Enligt uppgift till TT ska även FN:s sändebud till Syrien Staffan de Mistura delta.

Under strecket
TT
Publicerad

Frågan om den misstänkta kemvapenattacken i Syrien kommer att ägnas stor kraft under mötet i helgen, bekräftar en svensk UD-källa för TT.

Staffan de Misturas närvaro kan möjligen ha en dämpande inverkan, men kommer knappast leda till en lösning på den låsta situationen som finns rörande Syrien i säkerhetsrådet, anser Aron Lund, Syrienkännare och författare till boken "Syrien brinner".

"Det är kanske inte omöjligt att man skakar fram någon sorts tillfällig kompromiss eller lite vackra ord, men någon djupgående förändring verkar inte sannolik", skriver han i ett mejl till TT.

Samarbetsklimatet i rådet är särskilt ansträngt efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien. Ryssland – allierad med regimen i Syrien – har vid upprepade tillfällen lagt in sitt veto mot Syrienresolutioner.

Säkerhetsrådet har hittills inte kunnat komma överens om en mer omfattande utredning som även skulle undersöka vem som ligger bakom den förmodade attacken i Douma. Frågan är om vistelsen på Backåkra kan föra utvecklingen framåt.

"Antingen måste någon sida ge med sig, eller i alla fall bjuda till lite, eller så får man försöka fokusera på andra frågor än de man jobbar med just nu", skriver Aron Lund.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som också ska delta i mötet, väntas ta en mer framträdande roll i frågan än vad han hittills gjort, enligt TT:s UD-källa, som även förväntar sig något slags konkret förslag från generalsekreteraren. Vad detta innebär i praktiken är inte känt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons