Stafettens början lovar bättring

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte att djupandas sommaren utanför medierna.
0 För övrigt har det varit ett nöje att lyssna till mezzosopranen Annika Skoglund som veckans artist i P2.
En känsla av overklighet vidlåder somliga svenska helger - midsommar bland dem. Godmorgon världen blir i sammanhanget provocerande redan som programrubrik; komma här med världen mitt i små grodorna, snapsen och de vanliga sommarursäkterna för sådant som tyvärr inte kan fungera eller skötas i Sverige på grund avja, vad? Flygledartornet på Sturup får tyvärr begränsad funktion i sommar på grund av ledigheter av olika slag. Den svenska trafikpolisen kan tyvärr inte fungera ens till den ringa grad som betraktas som normalt - på grund av ledigheter av olika slag. Midsommarhelgens trafik krävde - ett språkbruk som blivit tradition i radion det också - nio människoliv. God morgon, världen!
Titti Nylanders kommentar till valet i Iran gav struktur och reflektion åt helgens korthuggna nyhetsförmedling. Likaså gav Ulf Wickboms krönika, om Dag
Hammarskjöld, rik utdelning. På det stora hela blev annars söndagens upplaga av det annars så välmatade veckomagasinet väl tunn, understruket av det stora sjoket gamla Public service-inslag; den sortens kommenterande humor blir lätt nattstånden på för långt avstånd från aktualitetsflödet.

Annons

Stafetten är åter i P1; i första programmet hade idéhistorikern Karin Johannisson valt tonsättaren Karin Rehnqvist som givande samtalspartner. Tidigare har Stafetten ibland lidit av alltför stort samförstånd, som om människors drift till samtal mer är bekräftelse än nyfikenhet. Början lovar bättring; vi avvaktar Rehnqvists möte med en teolog - för att samtala om Gud.
Något som på avstånd skimrade som en pärla var Anton Karis tiominutersträff på midsommarafton med sanna beundrare till Kalle Sändare, i Gris- och skridskoföreningen. Tio minuter blev för kort; snöpligen slutade programmet innan det kommit till skott. Effektiv lärdom i handhavandet av radiotid har Lars Gunnar Erlandson givit i sina minnen av livet som
utrikeskorre - förutom att serien artat sig till effektiv repetition av nutidshistoria.
Sådan fick vi på sätt och vis också i midsommardagens Operadags som, några månader efter hans frånfälle, porträtterade dirigenten Sixten Ehrling. Det hela baserades på ett stjärntryfferat seminarium på Operan under den energigivande chefsdramaturgen Stefan Johanssons ledning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons