Annons

András SchiffStående ovationer för spänstig András Schiff

András Schiff dirigent och pianosolist.
András Schiff dirigent och pianosolist. Foto: Jan-Olav Wedin

Beethoven utgör navet när András Schiff leder Kungliga Filharmoniska orkestern från flygeln. Och han levererar med humor och ödmjuk briljans.

Under strecket
Publicerad

Det är en man av kultur som går med lätta steg in på Konserthusets scen iklädd mörkblå frack, med en guldkedja hängande över magen. Och en man med humor. Trots att ungerskfödde Sir András Schiff bär på ett bagage förknippat med Förintelsen, håller han fast vid en musikalisk identitet förankrad i wienklassicismen och romantiken. Konceptet är vinnande: hans graciösa och spänstiga spel belönas efter sista numret med stående ovationer.

När Schiff denna kväll leder Kungliga Filharmoniska orkestern utgör Beethoven navet. Tematiskt dikterat av 200-årsjubileet, men också musik av skickliga pianister. På konsertens första halva möts Schubert och Haydn i romantisk mildhet. Schiff öppnar med Franz Schuberts stiliga uvertyr till operan ”Rosamunda”, vars partitur efter premiären på Theater an der Wien 1823 försvunnit. Den charmerande dialogen mellan lyrisk bel canto och komiska buffo-utrop skvallrar om att upphovsmannen smittats av Rossini-febern i Wien.

Annons
Annons
Annons