Stående ovationer för internationell ungdomsorkester

Under strecket
Publicerad
Annons

Berwaldhallen
UBS Verbier Festival Orchestra
Dirigent Neeme Järvi
Solist Barbara Hendricks, sopran
Verk av Enescu, R Strauss och Musorgskij
Den schweiziska banken UBS sponsrar den årliga Verbierfestivalen samt den härtill knutna ungdomsorkester som bildades år 2000. Bortsett från att man utgör kulturell annonspelare för banken är orkestern en utmärkt språngbräda för begåvade unga orkestermusiker in spe. De 100 medlemmarna, 17-20 år, trimmas av James Levine och får under festivalen och efterföljande gästspel arbeta med världskända dirigenter och solister. Och intresset är stort, i år hade man tusen sökande till de fyrtio tillgängliga platserna.
Årets turné, där Neeme Järvi och Charles Dutoit delar på dirigentskapet, inleddes i tisdags i Stockholm och avslutas, via konserter i europeiska och kinesiska storstäder, i Tokyo den 7 november. Solister är Barbara Hendricks, pianisten Michail Pletnov samt violinisterna Julian Rachlin och Maxim Vengerov.
De intryck jag fick för några år sedan av den här
orkestern är att den visade sig kunna hantera en till och med avancerad repertoar mer än passabelt. Hängivenheten vid repetitionerna var närmast rörande.
Man inledde med George Enescus ”Rumänsk Rapsodi nr 1” (op 11:1), ett stycke där folkmusiken inte är alltför konstfullt bearbetad. Utmärkt för unga musikanter med rika energireserver, det blev också en fenomenal drive i musicerandet, och vilja att visa sig på styva linan i olika soloinsatser. Stråket imponerade med luftig, fin klang.

Annons

Mer betänkligt kändes dock valet av Richard Strauss ”Vier letzte Lieder” med dess stämningar av livets solnedgång. Ett milt och försonande känsloläge som gavs tillfredställande uttryck i Barbara Hendricks sång, men som väl inte riktigt togs på kornet av orkestern. Begripligt nog med så ringa livserfarenhet, men det var inte heller så bra dirigerat av Neeme Järvi. Vacker vokalinsats även i extranumret, Strauss ”Morgen”.
Betydligt mer övertygande gestaltades Modest Musorgskijs ”Tavlor på en utställning” som följde efter
paus. Här gjorde både trä- och bleckblås utmärkta insatser, men hade Järvi hållit igen slagverket (och litet av blecket) hade det blivit än bättre. Före detta nummer introducerade festivalens initiativtagare och direktör, svensken Martin T:son Engstroem, orkestermusikerna, vilka representerade över trettio nationaliteter, förutom Europa, USA, Australien, Kina och Japan även länder som Honduras, Kuba, Kazakstan, Uzbekistan med flera.
Tre extranummer drev publiken till stående ovationer. Lättare stycken av Sjostakovitj och Ginastera följdes av Sibelius stråkstycke ”Andante Festivo” som spelades alldeles underbart. En driven proffsorkester hade inte gjort det bättre.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons