Annons
X
Annons
X

Staël von Holstein retar upp Kultursverige

Johan Staël von Holstein är den nye styrelsemedlemmen i Statens kulturråd, som på ett par veckor lyckats reta gallfeber på Kultursverige. Han är egentligen emot bidrag men vill ändå satsa på modernare uttryck.

– Hellre hiphop och graffiti än opera och gamla kopparstick, säger den gamle IT-pionjären.

Johan Staël von Holstein är vd för Iqube. I december 2007 valdes han in i Kulturrådets styrelse. Sedan dess har det stromat kring honom.
Johan Staël von Holstein är vd för Iqube. I december 2007 valdes han in i Kulturrådets styrelse. Sedan dess har det stromat kring honom. Foto: JUREK HOLZER

”DET GÅR ALLTID ATT SÄTTA ETT PRIS PÅ KULTUREN”

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ringde upp Johan Staël von Holstein sade han till henne ”det får du aldrig igenom, men det skulle jag tycka var jättekul”.

Efter utnämningen har invektiven stått som spön i backen, både på grund av Johan Staël von Holsteins dokumenterade okunskap i kulturfrågor plus hans provocerande sätt. Han gick ut hårt med att socialistiska tidningar inte borde få kulturstöd. När jag ringde upp honom för att boka en intervju berättade jag att jag numera skriver om kultur i stället för näringsliv.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Är du socialist?, utbrister Johan Staël von Holstein och gapskrattar.

  Annons
  X

  Frågan är då om han verkligen vill ta bort stödet till socialistiska publikationer.

  – Vänstertidskrifter ska få ekonomiskt stöd i samma utsträckning som liberala. Men det är viktigt att det finns balans så det inte är 80-20 i procent. Men socialism är inte fint och gulligt utan en ideologi som har skapat bland de värsta folkmorden på vår jord, så jag tycker det ska finnas gränser för hur långt vänsterut man ska få vara.

  Bland de som reagerat på utnämningen finns Marianne Lindberg De Geer, även hon styrelseledamot i Kulturrådet, som hävdade att von Holstein ville politisera debatten och att hon ”inte bara är konstnär, utan också utbildad mentalsköterska”. Författaren Maria Küchen kallade det en ”vansinnesutnämning” och Doktor Gormander i Aftonbladet skrev att von Holstein ”är en trollkarl som kunde sälja luft”.

  När von Holstein råkade tipsa om en bra bok och sade Mig äger ingen av Åsa Lundborg fortsatte naturligtvis påhoppen (hon heter Åsa Linderborg). Eller när han inte kände till något om förra årets stora kulturdebatt om Maja Lundgrens bok Myggor och tigrar.

  – Jag tycker att jag är systematiskt smutskastad, misskrediterad och felciterad under en tioårsperiod. Men jag är inget offer.

  Men du verkar tycka att det är kul att vara i hetluften?

  – Både ja och nej. Det går inte att vänja sig vid att kallas ärkeskit.

  Går det att mäta kultur i kronor och ören?

  – Du kan mäta hur du vill, men det går alltid att sätta ett pris på kulturen. Ingen har ens försökt för att det är en principsak att inte koppla ihop pengar och värdeskapande med konst. Mitt mål är att öka anslagen kraftigt, men då på grunden ”it makes sense”. Resultatet kanske blir att man tredubblar insatserna så att Kulturrådets budget blir sex miljarder kronor.

  Kan du vara mer konkret?

  – Säg att du satsar på en dansgrupp i Tensta, vilket gör att tre ungdomar inte faller in i narkotikamissbruk och brottslighet. Då vet man att tre narkomaner kostar samhället två miljoner kronor om året under 30 år, vilket ger 60 miljoner i intäkt. Jag vill se satsningar i makroperspektiv.

  I skolan gick det inte så bra för Johan Staël von Holstein på grund av ordblindheten. Med tiden blev han reseledare och jobbade sig upp inom Jan Stenbecks imperium. Sedan kom IT-perioden med Icon Medialab i slutet av 90-talet med hundratals anställda, börsvärde på flera miljarder – och vips var allt bort och hela IT-bubblan var von Holsteins fel, som han ironiskt brukar uttrycka det. Han retade upp många genom att köra omkring i en silverfärgad Porsche med metalliclack. Johan Ehrenberg på ETC sade i Wall Street Journal att Holstein ”förkroppsligar girighetens kultur”. Numera är von Holstein vd för Iqube, som investerar i entreprenörer och har partners som Investor och Sjätte AP-fonden.

  Han är väldigt entusiastisk till Kulturrådets styrelse och vill nu ”mönstra ut gamla stofiler ur kulturlivet”.

  – Jag tänker på alla organisationer som är 30-40 år gamla. Överallt sitter det bromsklossar som vänder papper, som egentligen är omsprungna men försvarar gamla strukturer. Kultureliten i Sverige diskuterar alldeles för mycket poesi i stället för hiphop. Jag tror på förändring och är en optimist som tror på de unga.

  Så vad ska kultureliten vara rädd för om du får mer makt?

  – Ingenting. Det är bara deras inskränkthet och dumhet som gör dem rädda.

  Läs vad Johan Staël von Holstein tycker på sin blogg johansvh.blogspot.com
  Annons
  Annons
  X

  Johan Staël von Holstein är vd för Iqube. I december 2007 valdes han in i Kulturrådets styrelse. Sedan dess har det stromat kring honom.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X