Stadsbränder var äldre tiders stora skräck

Förra året brann ett hus vid Stureplan i centrala Stockholm ned till grunden.  Att det utbryter storbränder i våra städer är idag annars ovanligare än förr.
Förra året brann ett hus vid Stureplan i centrala Stockholm ned till grunden. Att det utbryter storbränder i våra städer är idag annars ovanligare än förr. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Sommaren 2018 lär gå till historien som den när skogarna och bilarna brann i Sverige. Förr var det istället städerna folk fruktade skulle gå upp i rök. Dick Harrison förklarar hur det hänger ihop med Umeås många björkar.

Under strecket
Publicerad
Annons

När brandkatastrofer kommer på tal är det nästan alltid skogar vi tänker på. Som denna sommars svenska katastrof och storbranden i Västmanland för fyra år sedan – eller på skogsbränder längre söderut, i Europa.

Dessa bränder är likväl småskaliga jämfört med de verkligt stora skogsbränderna i andra världsdelar. Chinchagabranden i Kanada år 1950 beräknas ha härjat i ett område uppgående till 14 000 kvadratkilometer. Skogsbranden vid Amurfloden i östra Asien 1987 drabbade mer än 70 000 kvadratkilometer och några år tidigare brann tiotusentals kvadratkilometer på Sumatra och Borneo. Under andra hälften av 1990-talet eldhärjades nästan 100 000 kvadratkilometer skog i Indonesien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons