Annons

Städning är ett fulfinger mot prestationshetsen

”Dammet och smutsen lever sitt eget liv och hotar alltid att ta över våra försök till ordning och renhet”, säger Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusvetare vid Stockholms universitet, som har skrivit boken ”Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik”.
”Dammet och smutsen lever sitt eget liv och hotar alltid att ta över våra försök till ordning och renhet”, säger Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusvetare vid Stockholms universitet, som har skrivit boken ”Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik”. Foto: Allis Nettréus

Det är meningslöst, trist och stressigt att städa – men det kan också vara en paus från det moderna samhällets dille på effektivitet och utveckling. Det menar genusvetaren Fanny Ambjörnsson som med den nya boken ”Tid att städa” vill uppvärdera sysslan – för en mer hållbar värld.

Under strecket
Publicerad

”Jag är lite pedant av mig så jag städar varje dag – kök, toa och andra rum. Det står aldrig disk framme. Kanske beror ordningssinnet på mitt yrke, att jag är sjukgymnast. Min särbo här i Stockholm är lika pedantisk som jag så det är lugnt. Vi bråkar aldrig om städning”, svarar Christer Andersson från Lidköping på SvD:s enkätfråga om hans relation till städning.

Foto: Allis Nettréus

”Jag är duktig på att städa och tar stort ansvar, tycker jag själv. Varje söndag städar vi. Men min fru kan vara ganska krävande. Ibland säger hon att det inte är tillräckligt välstädat och då får jag göra om det. Det ska alltid vara rent hemma. Om du undrar över något är det bara att slacka, mejla, messa eller ringa. Jag är på kurs i huset under dagen”, säger Zakir Hussein, Märsta, som svar på SvD:s enkätfråga om hans relation till städning.

Foto: Allis Nettréus

”Vi har varsitt hushåll, Matilda bor med sin pojkvän. Vi är väl inga städfascister även om det är roligt om det är rent och fint och luktar gott hemma, men om det kommer gäster räcker det att snabbstäda”, säger Annika Lama Sherpa som bor i Sollefteå och tillägger att hennes man, Matildas pappa, är helt fantastisk på att städa källaren och vinden. ”Han är enveten, envis och uthållig. Då blir det bra resultat!” ”Hos oss är det nog mest jag som städar, min kille lagar mat. Bäst stämning hemma blir det om vi städar samtidigt båda två”, svarar Matilda Lama Sherpa som bor i Örnsköldsvik på SvD:s enkätfråga om hans relation till städning.

Foto: Allis Nettréus

Död hud, hår och rester av frukostgröt och middagssås. Grus som fastnar i skornas räfflor och dras med in. Smuts är äckligt och jobbigt. Dammtussarna i hörnen är bara där helt plötsligt, utan att vi har gjort något för att skapa dem – och i bland känns de till och med okontrollerbara.

– Smutsen är en påminnelse om att vi är en del av naturen. Vi lämnar rester och avlagringar efter oss, vare sig vi vill eller inte. Dammet och smutsen lever sitt eget liv, och den hotar alltid att ta över våra försök till ordning och renhet, säger Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusvetare vid Stockholms universitet, som nu är aktuell med boken “Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik”.

Annons
Annons
Annons