Annons

”Stadens välstånd leder till ett miljonlotteri”

Stadens utveckling skapar problem som vi måste hantera, skriver debattören.
Stadens utveckling skapar problem som vi måste hantera, skriver debattören. Foto: Emma-Sofia Olsson

Städernas attraktion och skenande bostadspriser har gjort vissa generationer till vinnare och andra till förlorare. Och urbaniseringen medför även andra orättvisor som bör hanteras, skriver Martin Nordin, docent i nationalekonomi.

Under strecket
Publicerad

Städers välstånd leder till orättvisa och polarisering. Orättvisan skapas delvis av godtyckliga faktorer som att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Utvecklingen beror främst på urbaniseringen och dess effekter. Urbanisering gör att staden växer och blir mer attraktiv. Effekten är uppenbar: ökad attraktion men bristande utrymme leder till stigande mark- och fastighetspriser. Vissa generationer är vinnare och andra generationer förlorare.

Vinnarna är framför allt de som tidigt blev bostadsägare och som sett sin bostad stadigt öka i värde. En artikel i the Economist illustrerar generationsgapet: 1990 ägde unga vuxna en tredjedel av USA:s samlade fastighetsbestånd, men år 2019 ägde en motsvarande grupp enbart 4 procent av fastighetsbeståndet. Allt tyder på att vi har en liknande utveckling i Sverige.

Annons
Annons
Annons