Annons

Staden som lockade hela världens pirater

Franska präster förhandlar med korsarer i Nordafrika om frisläppande av slavar. Illustration från omslaget till Pierre Dans ”Histoire de Barbarie et des Corsairs”, 1637.
Franska präster förhandlar med korsarer i Nordafrika om frisläppande av slavar. Illustration från omslaget till Pierre Dans ”Histoire de Barbarie et des Corsairs”, 1637. Foto: Mary Evans/IBL

Idag tar jag mig för ovanlighetens skull an en fråga om marockansk historia. På 1600-talet skall Marocko ha varit ökänt i hela Europa för att ha härbärgerat en kriminell liga vid namn Sallee Rovers, som höll till i staden Salé. Vad är sanningen bakom detta?

Under strecket
Publicerad

”Sallee Rovers” var en engelsk term för korsarer, det vill säga pirater, som utgick från grannstäderna Rabat och Salé och gjorde räder kors och tvärs i Västeuropa. I piraternas led fanns såväl marockaner som spanska morisker (som utvisats från Spanien och etablerat sig i Marocko) och kriminella från hela Västeuropa som emigrerat söderut för att bli sjörövare. På 1630-talet uppgick sjörövarflottan till mellan 40 och 50 skepp, bestyckade med 20 kanoner var.

Till en början dominerades verksamheten av moriskättlingar i och kring Rabat, men när invånarna i Salé insåg vilka rikedomar som stod att vinna på havets vågor lade de sina fördomar mot moriskerna åt sidan och gav sig girigt in i sjöröverinäringen, både i egenskap av investerare och som deltagare i räderna. Engelska och nederländska pirater flockades till korsarbosättningarna och välkomnades med öppna armar. Även algeriska sjörövare sökte sig till Rabat-Salé.

Annons
Annons
Annons