Annons
X
Annons
X

Staden lockar till fysisk aktivitet

Det är den förtätade innerstan och inte gröna villaområden som mest uppmuntrar fysisk rörlighet i vardagen. Det visar en ny avhandling som ställer flera invanda uppfattningar om hälsa och miljö på huvudet.

(uppdaterad)

MOTION I STAN

Trottoarerna i kvarteren öster om Götgatan i Stockholm tillhör de mest betrampade i hela Stockholm. Människor som bor här går i genomsnitt 50 minuter mer till fots i veckan än de som är bosatta i ett lummigt villaområde på exempelvis Ekerö.

– 50 minuter är relativt mycket ur ett folkhälsoperspektiv. Det visar att stadsplaneringen på ett påtagligt sätt kan förbättra folkhälsan, säger Ulf Eriksson som är doktorand på Centrum för primärvårdsforskning vid Lunds universitet/Region Skåne.

I avhandlingen har 32 bostadsområden i Stockholm jämförts med hänsyn till hur promenadvänliga de är. Forskarna vägde då in befolkningstäthet och tillgång till ett varierat serviceutbud inom gångavstånd vad gäller skolor, arbetsplatser, butiker, nöjen, träning samt hälso- och sjukvård.

Annons
X

Sedan utrustades 2200 stockholmare i åldern 20 till 65 år med portabla instrument – accelerometrar – som mätte deras fysiska aktivitet. Det är första gången den här sortens mätning används för att utreda hälsoeffekterna av bostadsområden i Sverige.

De mest promenadvänliga områdena visade sig ligga mitt i centrala Stockholm, på bland annat Kungsholmen och Södermalm. Men även andra delar av staden som exempelvis Farsta placerade sig högt. I villaområden som Bromma och Älvsjö var deltagarna däremot mindre fysiskt aktiva.

– Resultatet pekar på att tätheten och ett varierat serviceutbud är centralt. Man kan tänka sig att effekten av bättre belysning och säkra miljöer för fotgängare blir mindre utan detta, säger Ulf Eriksson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I de mest gångvänliga områdena bor människor nära sina arbetsplatser och har nära till skolor, vårdcentraler, butiker och nöjen.

  I de promenadvänligaste områdena var det dessutom färre som ägde bil vilket tyder på att en närmiljö som lämpar sig för att gå omkring i både ger hälso- och miljövinster.

  Mer än hälften av alla påbörjade bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer. Många av dessa resor skulle kunna bytas ut mot promenad eller cyklande, vilket skulle leda till bättre folkhälsa och mindre utsläpp.

  Fötterna upplevs av de flesta som ett konkurrenskraftigt alternativ på avstånd upp till två kilometer. Det gäller särskilt om promenaden bjuder på stimulans i form av skyltfönster, konst och grönområden.

  Ulf Eriksson menaratt slutsatserna kan få stor betydelse för framtida stadsplanering.

  – Om man vill gynna ett fysiskt aktivt liv verkar det vara bättre med en förtätad stad, där det även finns tillgång till grönområden, än en mer spretig och utsträckt stad. Det hälsosamma valet ska vara det enkla valet och så är det om målet för transporten, vilket även kan vara en hållplats i kollektivtrafiken, bara ligger några kvarter bort.

  Många tror att människor är mer aktiva i lugna villaområden med mycket grönska och långa promenadstråk, men det verkar vara fel. I den miljön tar människor oftare bilen för att uträtta minsta ärende. Som en kontrast till detta skulle höga bostadshus kunna ge underlag för ett varierat utbud av service i närområdet.

  Bakgrunden till det ökade intresset för hälsosam stadsplanering är att vi sitter allt mer i bilen, bakom skrivbordet och framför tv:n eller datorn.

  Nyligen kunde forskare vid universitetet i Sydney för första gången visa att vår allt mer stillasittande livsstil är en alldeles egen riskfaktor som är oberoende av exempelvis hård träning och kroppsvikt.

  Forskarna hade följt 222497 människor som var äldre än 45 år och upptäckt att 7 procent av de 5405 dödsfall som inträffade under studien berodde på för mycket stillasittande.

  Huvudförfattaren, doktor Hidde van der Ploeg, förklarade i SvD att problemet gäller hela vår vakna tid.

  – Jag tycker att det är viktigt för läkare att rekommendera sina patienter regelbunden fysisk aktivitet. För vuxna innebär det åtminstone 150 minuter i veckan av måttligt intensiv fysisk aktivitet. För människor som sitter mycket är det även klokt om läkare råder dem att bryta upp och minska den tid de sitter, sade Hidde van der Ploeg.

  Den dosen minskar risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke, typ-2-diabetes, metabola syndromet, cancer i bröst- och ändtarm samt depression.

  Måttligt intensiv aktivitet är ett begrepp som kan översättas med: rask promenad.

  – Det är viktigt att många sektorer i samhället och beslutsfattare arbetar tillsammans för att få fler att röra på sig mer, så att en större del av befolkningen når rekommendationen för fysisk aktivitet, avslutar Ulf Eriksson.

  Quiz och filmer om Stockholm

  Kan du historiken kring Stureplan? quiz.svd.se Test: Kan du ditt Sergels torg? quiz.svd.se Testa dig om klassiska Telefontornet quiz.svd.se Film 1: ”Tänk att Stockholm sett ut så” svd.se Film 2: ”Männen vägrade att gå på” svd.se Film 3: Mystisk kista inmurad i Åhléns svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X