Annons
X
Annons
X

Stad belägrad – tusentals riskerar svälta ihjäl

Invånarna i den belägrade staden Madaya utanför Damaskus håller enligt flera hjälporganisationer på att svälta ihjäl. Syriska regimen har gått med på en vapenstillestånd och tillåter nu matleverans till staden. Förnödenheterna väntas komma fram om några dagar.

Kriget i Syrien
[object Object]
Syriska regeringsstyrkor under strider i centrala Syrien i oktober förra året. Bilden är tagen utanför byn Morek. Foto: Alexander Kots/AP

Under torsdagseftermiddagen beslutade den syriska regeringen att tillåta matleverans till den belägrade staden Madaya utanför Damaskus, skriver FN i en rapport.

Staden ligger i bergsområdet vid gränsen till Libanon och har varit belägrad sedan i juli 2015. Sedan dess har militären strypt i stort sett all leverans av mat, mediciner och bränsle.

Flera olika hjälporganisationer, däribland FN, uppger att det finns "trovärdiga rapporter" som visar att nr 42 000 invånarna i Madaya riskerar att svälta ihjäl – att det råder brist på mat och att folk dödas när de försöker ta sig ifrån staden.

Annons
X

Enligt uppgifter till tv-kanalen Al Jazeera har minst 23 personer dött och hundratals ska vara undernärda. En person berättar över telefon att det knappt finns något kvar att äta.

– Det finns inga fler katter eller hundra krav, de är uppätna. Även löven som vi brukar äta börjar att ta slut.

Omkring 4,5 miljoner av den syriska befolkningen bor i dag i svårtillgängliga områden, enligt siffror från FN. Av dessa är nära 400 000 personer boende i 15 olika belägrade områden, som varken har tillgång till sjukvård eller andra förnödenheter.

FN kommer att försöka leverera mat och annat nödvändigt till staden under de närmaste dagarna. Två andra städer, Fuaa och Kafraya, ska också få humanitär hjälp av FN efter överenskommelsen om eldupphör mellan regeringsstyrkor och rebellgrupper. Kafraya och Fuaa ligger i norra Syrien och belägras till skillnad mot Madaya av rebellstyrkor.

Senaste hjälpinsatserna nådde Madaya i oktober då en lastbil med medicin och andra humanitära förnödenheter kördes in. I december evakuerades också människor som var akut sjuka från staden, skriver BBC. Men sedan dess har staden varit väldigt svårtillgänglig, trots upprepade förfrågningar om att få ta sig in.

Madaya:

Annons

Syriska regeringsstyrkor under strider i centrala Syrien i oktober förra året. Bilden är tagen utanför byn Morek.

Foto: Alexander Kots/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X