Annons

Stabilt för skadad vid bastu-VM

Läget är stabilt för den finländare som skadats svårt vid finalen i VM i bastubad på lördagskvällen, då en rysk man dog. Viljan att vinna gjorde att männen inte avbröt tävlingen, tror svenske mästaren i bastubad.

TT
Publicerad

Finländaren, som är i 40-årsåldern, förlorade medvetandet i finalen och fördes till sjukhus med svåra brännskador.

Den svenske mästaren i bastubad Jonas Jaako är god vän med mannen och satt i publiken när olyckan inträffade.

– Man borde ha tagit ut dem tidigare, men det är lätt att säga så här efteråt. De måste ha haft en så stark vilja att vinna att de bara satt kvar, säger han.

Annons

Finländaren vårdas fortfarande på intensiven och är nedsövd. 70 procent av huden på hans kropp har bränts bort, berättar Jonas Jaako.

Han har aldrig varit med om att en liknande olycka har inträffat vid en tävling.

– Det brukar inte bli så att man bränner sig. Men jag satt själv i bastun före finalen och det var varmare än någonsin. De flesta som satt där hade problem med andningen. Jag gick ut efter tre minuter, säger han.

Efter det som inträffade i Heinola tror inte SM-vinnaren Jonas Jaako att han själv kommer att delta i bastutävlingar igen.

Polisen i Finland fortsätter att utreda dödsorsaken för den ryske mannen, som var i 60-årsåldern, men polisen har inledningsvis inga misstankar om att ett brott begåtts.

De som deltar i bastubads-VM skriver på ett avtal där de friar arrangörerna från allt ansvar. De tävlande genomgår även läkarundersökningar innan tävlingen inleds.

Grundtemperaturen i bastun under världsmästerskapet är 110 grader. Finalen avbröts efter sex minuter, då arrangörerna insåg att de tävlande gått över gränsen för vad som var hälsosamt. När dörren till bastun öppnades sjönk de två finalisterna ihop och den ryske mannens liv gick inte att rädda.

Helsingfors TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons