Stabilitet i USA:s ekonomi

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Konsument- priserna sjönk under maj för första gången på nästan ett år. Samtidigt fortsatte ekonomin att expandera i god takt. Det visade gårdagens amerikanska konjunktursignaler.
Centralbanken la igår kväll fram sin nya sammanställning över konjunkturläget i de regionala Fed-distrikten - som kallas den beigea boken efter färgen på omslaget - som görs åtta gånger om året. Och den bekräftade vad centralbankschefen Alan Greenspan deklarerade inför kongressen redan i förra veckan: USA-ekonomin står på ”rimligt stadig fot”.
Den ekonomiska tillväxten var ”måttlig, fast eller väl underbyggd” i huvuddelen av de tolv distrikten under förra månaden. Bara tre regionala Fedbanker - Philadelphia, Boston och Cleveland - noterade en viss försvagning av expansionen.
Sammantaget var rapporten mer positiv än den som las fram i april och som kom till slutsatsen att tillväxten varierade en hel del mellan olika delar av landet.

Situationen på arbetsmarknaden fortsatte att förbättras i de flesta distrikten men
”det övergripande pristrycket var ändå måttligt”. Några av distrikten uttryckte visserligen oro över höga olje- och andra råvarupriser och andra noterade tecken på arbetskraftsbrist i ”heta” branscher som energi- och byggsektorn.
Det har dock ännu inte slagit igenom i en stigande inflation. Tvärtom. Konsumentprisindex (KPI) sjönk oväntat - men 0,1 procent - under maj, visade färsk statistik från Arbetsmarknads- departementet igår.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons