Annons

Stå över bjudrundan och satsa på jobben

Ekonomin har vänt uppåt, och nu sägs att det finns 25 extra miljarder kronor att satsa. Men stimulans på kort sikt löser inte Sveriges strukturella problem. Fler jobb kräver fler nya företag.

Under strecket
Publicerad

Det är upplagt för en rejäl bjudrunda på politikerveckan i Almedalen som börjar om tio dagar. Lagom till att valrörelsen kickar igång på riktigt kom igår beskedet att det finns 25 miljarder kronor extra att satsa 2011.

Konjunkturinstitutet (KI) noterar att landets ekonomi har vänt uppåt. Tillväxten ligger i år på 3,7 procent, och förutspås de kommande två åren ligga på 3 procent. Sysselsättningen har gått upp sedan slutet av 2009 och ”mycket pekar på en fortsatt uppgång” bedömer KI. Vändningen beror till stor del på ökad export, menar man, men också på inhemsk efterfrågan. Med ytterligare inhemsk konsumtion skulle man kunna knuffa på ekonomin ytterligare, säger KI. Slutsatsen är att ”det är motiverat att genomföra ytterligare ofinansierade åtgärder om 25 miljarder kronor 2011, utöver de åtgärder som har beslutats av riksdagen eller aviserats av regeringen”.

Annons
Annons
Annons