Stå för löftet att skona Arktis

Ambitionerna var högt ställda när Sverige tog över i Arktiska rådet för åtta månader sedan. Men i praktiken har inget gjorts för att stoppa oljeborrningen. Frågan är om de svenska ministrarna vill göra skillnad, skriver Greenpeace och WWF.

Under strecket
Publicerad

Oljeborrning i Murmansk.

Foto: AP PHOTO/ANDREI PRONIN
Annons

Sedan Sverige tog över ordförandeklubban i Arktiska rådet och utrikesminister Carl Bildt deklarerade att för Sverige är det centralt att den känsliga arktiska miljön ska skyddas och få högsta prioritet under ordförandeskapet, har i praktiken inget gjorts för att försöka avvärja ett av de absolut största hoten mot Arktis miljö – förbränningen av fossila bränslen och borrningen efter olja i Arktis.

Just nu pågår den årliga Arctic Frontiers-konferensen i Nordnorge med deltagare bland annat från Sverige. I deltagarlistan återfinns i stort sett samtliga stora oljebolag med uttalade intressen i Arktis. De ska inte diskutera om oljan ska pressas upp ur Arktis djup, utan hur snabbt det kan göras. Om regeringen menar allvar med sin vilja att värna Arktis, är det nu hög tid att visa politiskt mod.

Annons
Annons
Annons