”SSU:s flygförbud slår helt fel”

Josefin Wicklund och Olivia Bergström.
Josefin Wicklund och Olivia Bergström. Foto: Pressbilder

SSU driver tyvärr en meningslös plakatpolitik som inte bidrar till utsläppsminskningar i praktiken, skriver Josefin Wicklund, Moderat Skolungdom, och Olivia Bergström, Muf Uppsala.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tidigare i veckan gick Philip Botström med resten av förbundsledningen för SSU ut med att de tycker att inrikesflyg bör förbjudas helt mellan storstäder. Detta ska tillsammans med en progressiv flygskatt drastiskt minska flygresorna från, till och inom Sverige. SSU:s förslag är ogenomtänkta, ineffektiva och hämmande för klimatet. De bidrar dessutom till att öka klassklyftorna och att hindra globaliseringen av samhället. Det behövs slagkraftigare förslag som ger effekt för att på riktigt minska utsläppen. Philip Botström och förbundsledningen för SSU är helt ute och cyklar.

Flygskatten har en begränsad effekt på utsläppen. Enligt bland annat professorn Runar Brännlund är flygskattens effekt på utsläppen minimal. Han argumenterar bland annat för att en ökad flygskatt endast bidrar till en omfördelning mellan koldioxidutsläpp – de totala utsläppen av koldioxid minskar alltså inte. Flygskatten är inte en klimatskatt.

Annons
Annons
Annons