Annons
X
Annons
X

SSU: Risken är att SD förstärks i sitt martyrskap

Socialdemokraterna planerade att med MP och V reservera sig i riksdagens utrikesutskott för ett erkännande av Västsahara. Men när Sverigedemokraterna ville göra detsamma hoppade S av. ”Väldigt märkligt. Risken är att SD förstärks i sitt martyrskap”, säger SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

S, MP och V hade tillsammans kommit överens om att stödja reservationen – som kom från S. Men när betänkandet skulle justeras hoppade S oväntat av.

Orsak: även SD tänkte stödja reservationen.

– Jag deltar inte i ett sådant spel, sade S utrikespolitiske talesman Urban Ahlin efteråt till TT.

Annons
X

Enligt honom var det inte ”samma politik”.

– De har ett eget yttrande om att det ska vara en folkomröstning i Västsahara medan vi anser att de folkrättsliga kraven redan är uppfyllda, sade han.

Vänsterpartiets Hans Linde menade att Ahlin kom med svepskäl.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ofta så att vi har olika motiveringar till våra beslut men ändå landar i samma slutsats, sade han till TT.

  Också Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU upprörs över hanteringen. Ordförande Gabriel Wikström bekymras över att partiet nu går emot det kongressbeslut som finns om att omedelbart och ensidigt godkänna Västsahara.

  – Här fanns ett ypperligt tillfälle att driva igenom det. Visserligen bara i en reservationstext till ett annat ärende, men det är viktigt att i varje enskilt fall visa var man står.

  – Jag tycker också att förklaringen är märklig. Bara för att Sverigedemokraterna är beredda att stödja förslaget, men med delvis andra argument, så väljer man att dra tillbaka sin reservationstext och inte längre tycka vad man tycker.

  Wikström menar att agernadet får flera negativa konsekvenser. Dels blir Socialdemokraternas ställningstagande när det gäller Västsahara otydligt, dels kan det sända ut signaler om att SD har mer makt och inflytande än de egentligen har.

  – SD kan också förstärkas i det martyrskap de hela tiden försöker ta på sig. Jag tycker att Socialdemokraterna hittills har haft en bra linje, där man sagt att vi inte är beroende av vad SD tycker i en enskild fråga. De får rösta med eller mot oss, men vi ska genomdriva vår politik.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X