SSU polisanmäls efter medlemsfusk

Statliga Ungdomsstyrelsen polisanmäler SSU för medlemsfusket. Styrelsen nöjer sig inte med SSU:s förklaring att de inte kan ta reda på hur många medlemmar de egentligen haft. Den troliga brottsrubriceringen är grovt bedrägeri.

Under strecket
Publicerad
Annons

SSU:s egna revision av medlemshanteringen presenterades i går. Revisorernas kritik slog fast att det råder ”allmän oreda” i ekonomin och att flera SSU-distrikt haft en ”överdriven snällhet” mot medlemmar som inte har betalat.
Men svaret på frågan om hur många medlemmar SSU egentligen har kunde revisorerna inte ge. Bokföringsrutinerna är för svårtolkade och det är för dyrt att granska varje lokalavdelning.

Konsekvenserna är två. Dels kan SSU inte redogöra för Ungdomsstyrelsen, som betalar ut de statliga stöden, hur mycket pengar man felaktigt har fått. Dels kommer vänsteroppositionen i förbundet få svårare att hävda att kongressen i augusti är illegitim, då siffror om den egentliga mandatfördelningen saknas.
SSU:s bud till Ungdomsstyrelsen är att man ber om ursäkt, betalar tillbaka de 3,5 miljoner kronor man har fått för 2005, och lovar att man inte ska söka bidrag igen förrän tidigast 2008.
Men Ungdomsstyrelsen nöjer sig inte med det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons