Annons
X
Annons
X

SSU Piteå misstänks för bidragsfusk

Sedan ett par veckor utreds SSU i Norrbotten angående misstankar om bidragsfusk i miljonklassen. Nu visar en granskning av Piteå-Tidningen att den lokala SSU-föreningen i Piteå ägnat sig åt samma systematiska fusk.

Av TT
(uppdaterad)

Under samma tidsperiod, 2004-2010, som distriktsförbundet fått för stora bidrag av landstinget tycks Piteå-föreningen med påhittade utbildningar ha lurat till sig skattemedel från kommunen på över 600 000 kronor.

– Om uppgifterna stämmer är det allvarligt. Det kan i så fall bli en fråga för rättsväsendet att titta närmare på, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek till tidningen.

I maj avslöjades att SSU Norrbotten misstänktes för att ha lurat till sig miljontals kronor i ett omfattande bidragsfusk. Distriktet har polisanmält sig självt och en internutredning har inletts.

Annons
X

På samma sätt som SSU-distriktet hittat på olika ledarskapsutbildningar och kursverksamheter har SSU Piteå agerat när ungdomsföreningen vänt sig till Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning med sina bidragsansökningar.

SSU Piteå har sökt och erhållit bidrag för ledarskapsutbildningar mot väl dokumenterad redovisning. Men 70 procent av utbildningarna är direkt påhittade, skriver Piteå Tidningen.

En närmare granskning visar att SSU Norrbotten och SSU Piteå sökt bidrag till exakt samma påhittade utbildningar och fått bidrag från landstinget respektive kommunen.

Granskningen visar att omkring hälften av de kurser SSU Piteå fått bidrag för aldrig har genomförts.

– Det är självklart tråkigt att det dyker upp nya misstankar. Alla distrikt är självständiga men det är klart att det ändå påverkar SSU i stort. Därför har vi, efter att de förra misstankarna uppdagades, sett över vilka bidragssystem distrikten har, säger Juan-Pablo Roa som är politisk sekreterare i SSU.

Men enligt Roa finns det ingen stor risk att bidragsfusket inom SSU är utbrett.

– De flesta andra SSU-distrikt har helt andra landstingsbidragssystem där de får en fast summa som beror på moderpartiets mandat i landstingsfullmäktige. Det viktigaste nu är att alla misstankar inom distriktet och klubbarna i Norrbotten utreds så fort som möjligt så att eventuella felaktiga utbetalningar kan betalas tillbaka, säger Roa.

Mona Lundström som är kultur- och fritidschef i Piteå kommun läste morgonens nyhet om SSU:s fusk i Piteå med förvåning.

– Det är väldigt olyckligt om det skulle vara sanning, men nu på morgonen har jag gått igenom allt material som vi fått in från SSU Piteå under hela 2000-talet och jag kan inte se att vi borde ha fattat någon misstanke om fusk, säger Mona Lundström.

Kultur och fritidsförvaltningen har under 2005 och 2010 gjort en djupare granskning av SSU:s bidrag. Förvaltningen begärde då in ett utökat underlag för de kurstillfällen föreningen sökt bidrag för. Det rörde sig då om namn på alla kursdeltagare, kursprogram och utvärdering av varje kurstillfälle.

– Men inte heller då såg vi några oegentligheter, allt var i sin ordning. Så vad jag kan konstatera i dag är att våra kontroller inte brustit, vilket är det första vi måste kontrollera. Men om SSU Piteå då ska ha hittat på bluffnamn eller vad som egentligen hänt är omöjligt att veta nu, säger Lundström.

Enligt Lundström kommer kultur- och fritidsnämnden i höst fatta beslut om det blir en polisanmälan eller ej.

Piteå TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X