Annons
X
Annons
X

SSU-ordförande avgår i sommar

Ardalan Shekarabi avgår som SSU-ordförande vid kongressen i sommar. Men han tycker inte att han har något ansvar för det lokala medlemsfusket. – SSU har försvagats och jag vill göra allting för att fraktionsstriderna ska ta slut, säger han.

Ardalan Shekarabi medger att han gjorde fel när pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt i stället gick till hans kampanj. Men han tycker inte att han har något ansvar för fusket med medlemsregistren.
Ardalan Shekarabi medger att han gjorde fel när pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt i stället gick till hans kampanj. Men han tycker inte att han har något ansvar för fusket med medlemsregistren.

Marken har gungat under det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i flera månader. Organisationen plågas av fusk och uppgifter om friserade medlemssiffror.
I början av augusti håller det splittrade förbundet kongress i Linköping. Men redan nu står det klart att SSU kommer att få en ny ordförande. Ardalan Shekarabi, som har lett SSU sedan 2003, avgår på kongressen.
– Jag har bestämt mig för att inte ställa upp för omval. Jag har funderat igenom det väldigt noga de senaste veckorna. Nu har jag fått den distans som behövs, säger han.
Vårsolen letar sig igenom de kala grenarna i Vasaparken och in på ett kafé på Dalagatan. Ardalan Shekarabi har just kommit tillbaka till Stockholm från en turné på landsorten.
Under en resa till SSU-klubbar och skolor i norra Sverige fattade han sitt beslut. Han säger att han avgår av två skäl.

– Det första handlar om min privata situation. Den har varit ohållbar. Jag har hamnat i en situation där jag inte haft något privatliv. Jag visste att jag skulle bli en offentlig person när jag kandiderade till ordförande i SSU, och jag visste att det kunde finnas negativa aspekter av det, men jag hade ingen aning om att det skulle bli så här.
Det andra skälet är att ”SSU behöver en nystart”, förklarar Ardalan Shekarabi.
– Situationen är allvarlig. Och det måste bli ordning och reda i SSU. Vi ska genomföra en omfattande storstädning fram till kongressen.
I den städningen ingår att en revision ska granska hur många medlemmar som faktiskt finns och att medlemsavgifterna i framtiden ska drivas in centralt.

Det är första gången som Ardalan Shekarabi talar ut om de senaste månadernas fuskanklagelser. Så sent som för några veckor sedan ville han bli återvald, trots att flera SSU-distrikt offentligt har krävt hans avgång.
När Ardalan Shekarabi valdes till ordförande användes pengar från en central SSU-fond i hans valkampanj i stället för till ett integrationsprojekt. I februari fick Ardalan Shekarabi skarp kritik av revisorerna.
– Jag gjorde fel. Jag ber om ursäkt för det. Jag fick muntliga uppgifter om att de pengarna kom från SSU-distrikt som stödde min kandidatur och att de var till för att jag skulle ha möjlighet att besöka distrikten. Jag gick på de muntliga uppgifterna, jag grävde inte i det, jag begärde inga papper. Och jag gjorde fel. Det har kostat mig oerhört mycket.

Annons
X

På pappret har SSU runt 29 000 medlemmar. Den siffran är sannolikt i hög grad överdriven.
Hur omfattande friseringen av medlemssiffrorna är vet ingen idag. Inte ens ordföranden vågar gissa hur många som faktiskt är med i SSU. Att Ardalan Shekarabi själv förknippas med fusket, är en ”jobbig och orättvis bild”, menar han.
– Som ordförande är jag inte ansvarig för hur medlemsrapporteringen sker i en kommun.

Är du ansvarig för någon del av medlemsfusket?
– Nej, jag känner inte det. Jag är ansvarig för det system vi har, precis som alla andra i SSU:s ledning, men jag har alltid ansett att vi måste förändra det systemet.

Hur mycket kände du till av medlemsfusket?
– Jag har alltid varit kritisk till vårt system där ansvaret för att driva in medlemsavgifterna har legat hos klubbar och ledare i kommunerna, ofta 14–16-åringar. Men att det skulle varit ett medvetet, utbrett fusk som kopplats till bidrag, är ingenting som jag har känt till.
SSU är djupt splittrat mellan en höger- och en vänsterfalang. Fusket med medlemssiffror kan ge högre bidrag, men har framför allt berott på att falangerna ville skicka så många ombud som möjligt till SSU-kongresserna där slagen har utkämpats.
– Det måste bli ett slut på fraktionsstriderna inom SSU. Det vi ser nu är konsekvensen. Vi har försvagats och min ambition är att göra allting för att striderna ska ta slut.
SSU har medlemmar med idéer som inte hör hemma inom socialdemokratin, menar Ardalan Shekarabi. Han säger att det finns en grupp som ”har vänsterextremistiska åsikter”, en minoritet som ”står för planekonomi och bär röda stjärnor”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan man vara för vänster för att vara med i SSU?
  – Det är en fråga som måste diskuteras. Jag tror att det är viktigt att vi har konkreta ramar. Vi är inte en allmän diskussionsklubb, säger Ardalan Shekarabi.
  Storstädning eller ej, försoning eller ej. Vad han ska göra efter SSU-kongressen i augusti är ännu oklart.
  – Det vet jag inte än. Men jag har tre terminer kvar på universitetet. Vi får se. Mitt politiska engagemang handlar om övertygelse, inte om karriärplanering.

  Analys: Det bästa som hänt Persson på länge svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ardalan Shekarabi medger att han gjorde fel när pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt i stället gick till hans kampanj. Men han tycker inte att han har något ansvar för fusket med medlemsregistren.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X