Annons
X
Annons
X

SSU: Fler bostäder, inte chockhöjda hyror

Den prischock som marknadshyror skulle innebära skulle göra Stockholms innerstad till ett reservat för de välbärgade. Det skriver SSU i en slutreplik.

Ola Palmgren, María-Elsa Salvo
Ola Palmgren, María-Elsa Salvo Foto: Pressbilder

SLUTREPLIK | BOSTADSPOLITIK

Sedan den statliga bostadspolitiken avskaffades i början av 90-talet bedrivs bostadsbyggandet på marknadens villkor. Med tanke på dagens bostadskris är det tydligt att det inte gett de effekter som marknadsivrarna hade hoppats på. Det som nu behövs är inte mer av de marknadslösningar som bidragit till dagens situation, utan demokratiska beslut för att tillgodose alla människors behov av ett hem.

Därför presenterade vi i vårt debattinlägg ett batteri av förslag för att åtgärda de höga byggkostnaderna, arbetskraftbristen och de orättvisa skattevillkoren. Men Cuf verkar istället ha letat i historieböckerna och vill vrida klockan 100 år tillbaka med förslag om att införa marknadshyror, precis som Sverige hade i början av 1900-talet (se repliken).

På marknaden är det alltid pengars makt som råder och de som är utan pengar får heller ingen bostad. Men en bostad är ett grundläggande behov och rättighet, inte vilken vara som helst. För en privat hyresvärd är själva syftet med att äga och förvalta fastigheter att göra vinst. Det görs säkrast genom att utbudet av bostäder är mindre än efterfrågan. Då kan fastighetsägarna tryggt luta sig tillbaka i vetskap om att alla lägenheter kommer bli uthyrda. Privata aktörer har alltså ett intresse av att bostadsbristen inte byggs bort, eftersom att de helt enkelt tjänar på den.

Annons
X

Den prischock som marknadshyror skulle innebära skulle dessutom göra Stockholms innerstad till ett reservat för de välbärgade och förvärra den redan allvarliga bostadsbristen för unga och människor med normala inkomster. Vi skulle varken ha råd att bo kvar eller flytta till en nyproducerad lägenhet.

En scenarioanalys gjord 2015 av konsultföretaget Ramböll visar att införande av marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar på i genomsnitt 63 procent i Stockholms stad, 4 av 10 skulle tvingas flytta och andelen ensamstående med barn som är i behov av försörjningsstöd skulle öka från 9 procent till 29 procent. Vanligt folk skulle alltså få det sämre, medan fastighetsägarna skulle öka sina redan stora vinster.

Sveriges och Stockholms unga behöver inte chockhöjda hyror, vi behöver fler bostäder. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad har visat att en aktiv lokal bostadspolitik gör stor skillnad, men för att ge alla möjlighet till ett bra boende till rimliga kostnader måste staten nu göra sin del. Det är politisk handlingskraft, inte mer marknadsfundamentalism, som krävs om bostadsbristen ska utraderas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ola Palmgren

  bostadspolitisk talesperson SSU

  María-Elsa Salvo

  ordförande SSU Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Ola Palmgren, María-Elsa Salvo

  Foto: Pressbilder Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X