Annons
X
Annons
X

SSG-soldat dödad på spaningsuppdrag

De svenska SSG-soldater som angreps i Afghanistan var där för att rekognosera inför den planerade förstärkningen av den svenska Afghanistanstyrkan, erfar TT.

Av TT

Det är fortfarande oklart vilka som genomförde det attentat som dödade en och sårade tre svenska elitsoldater ur Särskilda skyddsgruppen (SSG) i fredags. De sex som först greps har nu avförts från utredningen och släppts, säger ÖB Håkan Syrén.

Syrén redogjorde på tisdagen för händelserna i Afghanistan när det kombinerade försvars- och utrikesutskottet samlades för att godkänna en fördubbling av den svenska styrkan i Afghanistan, till cirka 210 man.

De svenska soldater som utsattes för attentatet tillhörde den hemliga elitstyrkan SSG. ÖB avböjde att kommentera soldaternas uppgifter i Afghanistan.

Annons
X

Men TT har från flera källor erfarit att de var där för att rekognosera inför förstärkningen av den svenska styrkan i området i vår. Inför nya utlandsuppdrag är det rutin att SSG granskar det kommande aktionsområdet.

– Jag överraskades av attentatet, bedömningen har hittills varit att området kring Mazar-i-Sharif, där svenskarna finns, har varit relativt lugnt, sade ÖB.

ÖB påpekade att de fordon som angreps var tydligt utmärkta som svenska.

Nu genomförs en analys för att utröna om sprängattentat utgör ett trendbrott.


Analysen sker i internationellt samarbete. Det här är ingen enmansteater, betonade Syrén.

Den svenska styrka som finns i området har redan ändrat sitt sätt att uppträda.

Om försvaret drar slutsatsen att det rör sig om ett trendbrott kommer den styrka som sänds ner att få ett annat uppträdande och annan utrustning än vad som nu planeras, sade ÖB.

Han är negativ till att bara sända ned pansarfordon även om de skulle kunna skydda svenskarna.


Soldaterna är där för att hjälpa befolkningen, då kan man inte avskärma sig från den. Det behövs en blandning av lätta och tyngre fordon, sade han och hänvisade till den pågående analysen som bör bli klar inom några dagar.

Det samlade utskottet skulle efter en kort ajournering fatta beslutet om att förstärka Afghanistanstyrkan under tisdagseftermiddagen. Det enda parti som motsätter sig beslutet är vänsterpartiet som tycker den svenska styrkan blir för hårt knuten till den internationella styrka som bekämpar terrorismen i landet.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X