Annons
X
Annons
X

SSAB rusar på börsen efter stark rapport

Ståltillverkaren SSAB rusade över 10 procent på Stockholmsbörsen vid öppning på fredagen, efter att bolagets resultat för första kvartalet slagit analytikernas förväntningar.

– En imponerande utveckling, säger vd Martin Lindqvist.

Q1-rapporter 2017
SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist.
SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots haveriet i SSAB:s stålverk i Oxelösund i december kunde bolaget på fredagen presentera ett starkt resultat för årets första kvartal.

Rörelseresultatet för SSAB, med ett börsvärde på 34 miljarder kronor, landade på 702 miljoner kronor, jämfört med analytikernas förväntningarna på 237 miljoner Det innebär en ökning med 895 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Högre priser, större volymer och valutaeffekter nämns som de främsta orsakerna till det kraftigt förbättrade resultatet.

Annons
X

– Det är en imponerande utveckling jämfört med både första och fjärde kvartalet förra året, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist, vid en telefonkonferens för analytiker efter rapportsläppet.

Lindqvist beskriver samtidigt haveriet i Oxelösund som ett stort problem för stålverket, som tvingades till förlängt underhållsstopp. Det orsakade ett produktionsbortfall för de två senaste kvartalen på 90 000 ton, vilket kostade bolaget runt 200 miljoner kronor i underabsortion och extra transportkostnader. Enligt Nyhetsbyrån Direkt diskuterar bolaget med försäkringsbolag om ersättning för kostnaderna.

– I stort sett var kvartalet helt okej. Ett av de stora problemen i q4 var haveriet i Oxelösund. Det påverkade oss mycket även i q1, säger Martin Lindqvist under telefonkonferensen.

Enligt vd:n har haveriet kompenserats till viss del av produktion på andra håll, bland annat i USA.

– Det visar på styrkan i bolagets produktionsstruktur, säger han.

Marknaden tog emot resultatet med öppna armar och aktien rusade över 10 procent när Stockholmsbörsen öppnade på fredagen. Några minuter senare sjönk den tillbaka något, men låg kvar och pendlade mellan 7 och 9 procent upp.

Bolagets aktie höll greppet om börsens förstaplats under hela förmiddagen.

– Det var ett väldigt starkt resultat, säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank som följer SSAB.

Resultatet före skatt blev 449 miljoner, jämfört med analytikernas förväntningar på 32,1 miljoner. Försäljningen ökade med 21 procent jämfört med motsvarande kvartal 2016, och inför det kommande kvartalet förväntar sig bolaget ökade leveransvolymer.

”Sammantaget förväntas SSAB:s leveranser under andra kvartalet bli något högre än det första kvartalet”, skriver bolaget i kvartalsrapporten.

Vd Martin Lundqvist förväntar sig också att efterfrågan på stål kommer vara fortsatt god under det andra kvartalet.

– När det gäller den underliggande efterfrågan tycker jag inte det syns några tecken på avmattning, säger han till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

– I det första kvartalet såg vi en bra efterfrågan i många segment. Det förväntar vi oss att se även i det andra kvartalet, säger han.

Annons

SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X