Annons
X
Annons
X
[object Object]
Foto: Richard Sennott/AP

SS-officeren levde dold i USA – avslöjad av egen bok

98-åringen ska ha lett en SS-grupp som brände kvinnor och barn levande. Nu riskerar han livstids fängelse. I 70 år levde Mikhailo Karkots i det fördolda i USA innan en brittisk pensionär fattade intresse för honom.

Klockan var sju på morgonen när invånarna i Chlaniów hörde skottlossning. Ukrainska soldater kom marscherande in i den östpolska byn medan de ropade på ukrainska och polska att folk skulle komma ut. Därefter satte de eld på husen medan de systematiskt likviderade barn, kvinnor och män. Många brändes levande.

Mannen som ska ha gett order om massakern var den ukrainske nationalisten Mikhailo Karkots.

Världen
Långläsning

Mikhailo Karkots ska ha varit med och grundat – och sedan lett – en ukrainsk SS-legion som jämnade flera byar med marken. Sedan 1949 har han bott i USA. Bilden är tagen 2013.

Foto: Richard Sennott/AP Bild 1 av 6

Mikhailo Karkots fotograferad 1990 i Lauderdale, Minnesota. Samme man som återfinns överst på listan i SS-arkivet, som ledare för ukrainska Självförsvarslegionens andra kompani.

Foto: Chris Polydoroff/AP och tyskt arkiv Bild 2 av 6

Gordon Gnasdoskey har varit Mikhailo Karkots granne i flera decennier. Han beskriver Karkots som en hygglig och jovial man. Varken han eller någon annan av grannarna anade att 98-åringen kunde vara en krigsförbrytare.

Foto: Richard Sennott/AP Bild 3 av 6

Juni 2013: En kvinna står vid massgraven efter SS-massakern i byn Chlaniów. Kommissionen för bestraffning av brott mot den polska nationen vill nu ha den som pekats ut som ansvarig, Mikhailo Karkots, utlämnad från USA.

Foto: Czarek Sokolowski/AP Bild 4 av 6

Åklagaren Andrzej Pozorski strök i en AP-intervju i mars under: Polen vill se Karkots överlämnad från USA för rättegång.

Foto: Czarek Sokolowski/AP Bild 5 av 6

Av olika åsikt: Andriy Karkots säger att hans far är oskyldig. Henryka Jablonska vittnar om hur SS-legionen, på order från Mikhailo Karkots, dödade alla invånare i byn Chlaniów, inklusive hennes far. Att hon själv som 6-åring kom undan berodde på att ”soldatens kulspruta hakade upp sig – vid tre försök”.

Foto: Richard Tsong-Taatarii/AP och Czarek Sokolowski/AP Bild 6 av 6
Annons
X