A fine selection. ConfirmedSquash och mystik mixas på dansfestival

Salma Abdel Salam och Noura Seif Hassanein i ”Suash”, skapat på en squashbana för att bli framfört i Maadi Sports Club i Kairo. Duon bildade danskollektivet Nasa4nasa med bas i Kairo 2016.
Salma Abdel Salam och Noura Seif Hassanein i ”Suash”, skapat på en squashbana för att bli framfört i Maadi Sports Club i Kairo. Duon bildade danskollektivet Nasa4nasa med bas i Kairo 2016. Foto: Sama Waly

Dans som studsar fram i en squash-hall, installationer som är balansakter eller rum för trance – MDT:s årliga scenfestival av repriser och nytt bjuder in till reflektion.

Under strecket
Publicerad
Adele Essle Zeiss ”Statolit”.

Adele Essle Zeiss ”Statolit”.

Foto: MDT
Annons

De senaste åren har det blivit något av en tradition hos MDT att avsluta höstsäsongen med en fyradagars dansfestival med en sju åtta föreställningar. Dessutom med den fina möjligheten att se alla på två dagar, så även i år. Kombinationen av nya verk och repriser av sådant som visats tidigare är också sympatisk med tanke på de korta speltider den här sortens scenkonst ofta har. Men till exempel Stina Nybergs ”Thunderstruck” som nu återkommer till MDT har under hösten turnerat med Riksteatern.

Den Kairo-baserade duon Nasa4nasa (Salma Abdel Salam och Noura Seif Hassanein) med konceptuellt dansanta ”Suash” är dock en ny bekantskap för festivalpubliken. Verket är lika friskt sportigt som estetiskt och konsekvent genomfört och precis som en squashomgång inleds det med uppvärmning innan det övergår till ett intensivt studsande. Fast bara för en kort stund, för sedan mynnar ”Suash” ut i en starkt stiliserad och koncentrerad variant av vad som kan utspelas på en squashbana och där squashens handrörelser till sist får spela huvudrollen.

Annons
Annons
Annons