Annons

Doctor StrangeSprudlande färgklick i den jämntjocka hjältegeggan

Sherlock som Doctor Strange? Benedict Cumberbatch återvänder som den brittiske detektiven i ”Sherlock” som har brittisk tv-premiär den 1 januari.
Sherlock som Doctor Strange? Benedict Cumberbatch återvänder som den brittiske detektiven i ”Sherlock” som har brittisk tv-premiär den 1 januari. Foto: Marvel/Disney

Sprudlande serietidningsäventyr och visuell inovation i häpnadsväckande scener, SvD:s Elias Björkman låter sig svepas med av Marvels senaste superhjältefilm.

Under strecket
Publicerad
Foto: Marvel/Disney Bild 1 av 2

Tilda Swinton och Benedict Cumberbatch.

Foto: Marvel/Disney Bild 2 av 2

Som film nummer 14 i Marvels pågående serie, eller det andra kapitlet i den tredje fasen av Marvels cinematic universe, är ”Doctor Strange” ett starkt bevis på seriejättens styrka jämfört med huvudkonkurrenten DC (även om vissa av oss fortfarande håller ”Batman v Superman” som en riktigt lyckad superhjältefilmatisering). Jämfört med sommarens ”Suicide squad” – en tungrodd, glädjelös, gråsvart pöl till film – präglas ”Doctor Strange” av visuell inovation, flyhänt regi och förstklassiga skådespelare. I häpnadsväckande scener böjer regissören Scott Derrickson, bokstavligen, filmrummet med tydlig inspiration från Christopher Nolans ”Inception”; storstäder som London och New York ställs på tvären, gatornas rutnät växlar från vågrätt till lodrätt, byter skepnad i intrikata mönster.

”Doctor Strange” har träffande beskrivits som den perfekta Marvel-filmen för dem som inte gillar Marvel-filmer. Vi slipper tröttsamt teknik-kramande och uttjatad förstörelseporr. Däremot tvingas vi kämpa oss igenom ännu en skapelseberättelse. Möt den arrogante, stenrike kirurgen Stephen Strange som efter en bilkrock, som endast går att skylla på hans egen lättja, förlorar förmågan att operera, och därmed viljan att leva. Men så leds den rationella Strange in i mysticismen och upptäcker helt nya världar. Trots att det sedan länge uppstått en akut mättnad för alla dessa snarlika historier om män och deras väg från stukad till hjälte är det denna gång förmodligen nödvändigt att påminna om bakgrunden – i Sverige publicerades Doctor Strange, som startade som seriefigur i USA i juli 1963, enbart i ett fåtal nummer av serietidning Conan 1973–1974.

Annons
Annons
Annons